• zaterdag 22 January 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Inheemse gebieden uitsluiten van grondconversie

| gfcnieuws.com | Door: Redactie

GFC NIEUWSREDACTIE- Het bestuur van de Vereniging van Dorpshoofden in Suriname (Vids) heeft tijdens een ontmoeting met de regeringstop afgelopen maandag, met betrekking tot de conceptwet over conversie gevraagd om Inheemse gebieden uit te sluiten van de mogelijkheid tot omzetting van grondhuur naar eigendom.

Inheemse volken hebben recht op hun woon- en leefgebieden, en deze kunnen dus niet aan anderen in eigendom worden gegeven.

Ook stelde het VIDS-bestuur dat de conceptwet Collectieve Rechten éérst behandeld moet worden, om de collectieve grondenrechten veilig gesteld te hebben.

Volgens Asiskoemar Gajadien, voorzitter van de DNA-commissie van rapporteurs over de conceptwet Collectieve Rechten van Inheemse volken en Tribale volken, is in de laatste versie van de conceptwet Grondconversie opgenomen dat gronden van Inheemse en Tribale volken zijn uitgesloten van zowel uitgifte als omzetting.

Vicepresident Ronnie Brunswijk zei dat hij het VIDS-bestuur gerust wil stellen dat de conceptwet Collectieve Rechten behandeld zal worden in het parlement. De conceptwet Grondconversie was al op de agenda.

“Jullie moeten vertrouwen hebben dat we de conceptwet Collectieve Rechten zullen behandelen. Het gaat niet erom welke conceptwet eerst wordt behandeld. We gaan beide in dezelfde periode behandelen”, zei Brunswijk.

| gfcnieuws.com | Door: Redactie