• woensdag 19 January 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Inheems gezagsorgaan bezorgd over situatie binnenland

| gfcnieuws.com | Door: Redactie

GFC NIEUWSREDACTIE- Tijdens de ontmoeting met de regeringstop in Suriname heeft het bestuur van Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) ook gesproken over gesignaleerde goudwinning en milieuvervuiling in Zuid-Suriname waar diverse Inheemse dorpen zoals Amotopo, Kwamalasamutu, Tepu, Palumeu en Kawemhakan al vaker hun bezorgdheid over hebben laten horen.

Er zijn ook illegale airstrips en wegen waargenomen. VIDS is gevraagd om de informatie aan de regering te doen toekomen, inclusief satellietbeelden als die beschikbaar zijn.

“Zolang bewijs ontbreekt kan je niet optreden. Ik ben voorstander van het ondernemen van een expeditie ”, zei David Abiamofo, minister van Natuurlijke Hulpbronnen.

Verder is de kwestie over de basiszorgverzekering aangehaald. Afgesproken is, dat vervallen Bazo-kaarten via de dorpshoofden aan de districtscommissarissen kunnen worden gegeven, die ze naar de stad zullen sturen voor vernieuwing.

Daarnaast baart de slechte staat van airstrips in het binnenland de mensen zorgen. Minister Albert Jubithana van Transport Communicatie en Toerisme (TCT) heeft deze week een afspraak met minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning over de meest urgente onderhoudswerkzaamheden van de vliegvelden.

VIDS vroeg ook speciale aandacht voor dorpen in het binnenland in verband met het geplande IMF-programma. President Santokhi beaamde dit en zei dat niet alleen het IMF-programma, maar ook het herstel- en investeringsprogramma van de regering effecten zal hebben.

“We gaan het draagvlak verruimen”, beloofde hij. De president zei verder dat de regering de uitvoering van het beleidsprogramma zal bespreken en dat hij daarbij ook voorstellen zal doen dat er hearings komen met functionele organisaties.

Ook zal er gesproken worden over de deelname van deze organisaties aan microprojecten.

| gfcnieuws.com | Door: Redactie