• vrijdag 31 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Informatiesessie over BTW voor internationale vertegenwoordigers

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO — De Belastingdienst heeft vrijdag voor het diplomatieke korps, consulaten en internationale organisaties een informatiesessie gehouden over de ingevoerde Belasting Toegevoegde Waarde (BTW). Deze instanties en of individuen hebben een zekere immuniteit, in de zin dat ze vrijgesteld zijn van belastingen. Er is van gedachten gewisseld hoe de vrijstelling uitgevoerd zal worden nu de btw er is.

De mogelijkheden die besproken zijn is of de BTW bij de kassa betaald moet worden en achteraf bij de Belastingdienst teruggevraagd kan worden of als de buitenlandse vertegenwoordigers een briefje van de dienst kunnen tonen dat zij vrijgesteld zijn van belastingen.

Het eerste is

volgens directeurIsmael Kalaykhan de meest praktische oplossing. Hij merkt op dat in Suriname niet alle winkels data elektronisch verwerken, waardoor een briefje tonen niet overal kan werken. In andere landen krijgen ze gewoon een kaartje en overal waar ze gaan hoeven ze die btw niet te betalen.

Dat gaat voorlopig even niet werken in Suriname, omdat we niet zo geweldig geautomatiseerd zijn. Op dit moment is het de gedachte dat zij het betalen en dan bij de Belastingdienst terugvragen. Dus het terugvragen van de belasting die je hebt betaald, is de meest praktische oplossing”, aldus Kalaykhan. Hij achtte de ontmoeting met de buitenlandse vertegenwoordigers van belang om samen met hen verder te werken aan een praktische uitkomst.

| de ware tijd | Door: Redactie