• zaterdag 22 January 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Indonesië: Dode en gewonden bij vulkaanuitbarsting

| starnieuws | Door: Redactie

Mt Semeru zorgde voor een gigantische aswolk bij zijn uitbarsting op het Indonesische eiland Java. (Beeld BNPB)

Bij een vulkaanuitbarsting op het Indonesische eiland Java is een dode te betreuren. Er zijn tientallen gewonden gevallen, zeiden functionarissen zaterdag. Bewoners werden gefilmd terwijl ze op de vlucht sloegen voor een gigantische aswolk van Mt Semeru.

Getuigen beschreven dat nabijgelegen dorpen bedekt zijn met puin en dikke rook die de zon verduisterde, waardoor ze in het pikkedonker achterbleven.

Het plaatsvervangend hoofd van het district Lumajang schatte het aantal gewonden op 41 en zei dat ze brandwonden hadden opgelopen. Indah Masdar riep helikopters op om te helpen bij het redden van ten minste 10 mensen die vastzaten in gebouwen. "We zijn in grote nood", zei ze. "Het is schrijnend, hun families huilen allemaal."

De Indonesische instantie voor rampenbestrijding (BNPB) zei later dat het wist dat 35 mensen werden behandeld in lokale medische voorzieningen.

De evacuatie-inspanningen werden gehinderd door verstikkende rook, een stroomstoring en regenbuien tijdens de uitbarsting die het puin in modder veranderde.

Thoriqul Haq, een lokale functionaris, vertelde Reuters dat een weg en brug van het gebied naar de nabijgelegen stad Malang waren afgesneden. "Dit is een zeer dringende, snelle toestand sinds het uitbrak," zei hij. Enkele honderden mensen zijn overgebracht naar opvangcentra of zijn naar veiligere gebieden vertrokken, zo citeerde de lokale omroep tvOne hem.

De uitbarsting vond plaats om ongeveer 14:30 lokale tijd. Lokale autoriteiten hebben een beperkingsgebied ingesteld binnen 5 km van de krater.

Luchtvaartmaatschappijen zijn gewaarschuwd voor een aswolk die opstijgt tot 15.000 m.

Het Volcanic Ash Advisory Centre (VAAC) in Darwin, Australië, zei dat het erop leek dat de as leek zich had losgemaakt van de top en naar het zuidwesten over de Indische Oceaan dreef. De VAAC adviseert de luchtvaartindustrie over de locatie en verplaatsing van potentieel gevaarlijke vulkanische as.

Campbell Biggs, een meteoroloog bij de VAAC, vertelde de BBC dat de 15.000 meter hoge pluim hoger was dan de kruishoogte voor de meeste vliegtuigen en ervoor zou zorgen dat de meeste vluchten in de buurt hun vliegroutes zouden omleiden om deze te vermijden. As die stolt op koelere delen van vliegtuigmotoren kan de luchtstroom verstoren, wat ertoe kan leiden dat motoren afslaan of volledig uitvallen. Het beïnvloedt ook het zicht voor de piloten en kan de luchtkwaliteit in de cabine beïnvloeden, waardoor zuurstofmaskers een noodzaak zijn.

Mt Semeru was een behoorlijk actieve vulkaan die regelmatig as spuwde tot ongeveer 4.300 meter hoogte, dus de uitbarsting van zaterdag was een "behoorlijk significante toename in intensiteit", zei Biggs. De aswolk zou langzaam moeten verdwijnen, zei hij.

Mt Semeru stijgt 3.676 meter boven de zeespiegel en barstte vorig jaar december eerder uit, waardoor duizenden inwoners gedwongen werden onderdak te zoeken. Het is een van de bijna 130 actieve vulkanen van Indonesië.

Indonesië ligt aan de "Ring of Fire" van de Stille Oceaan, waar continentale platen elkaar ontmoeten, wat frequente vulkanische en seismische activiteit veroorzaakt.

| starnieuws | Door: Redactie