• zaterdag 02 July 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

India: Twee arrestaties dodelijke brand New Delhi

| starnieuws | Door: Redactie

Meer dan 75 mensen waren in het gebouw toen de brand vrijdagavond begon in New Delhi, India. (Foto: AP)

De politie heeft twee mensen gearresteerd in verband met een enorme brand in een vier verdiepingen tellend bedrijfsgebouw in de Indiase hoofdstad, waarbij ten minste 27 mensen zijn omgekomen. Twaalf anderen raakten gewond bij de brand die vrijdagavond het gebouw in het Mundka-gebied in de westelijke buitenwijken van de stad woedde, vertelde de brandweerchef van Delhi, Atul Garg, aan verslaggevers.

Het gebouw had geen veiligheidsmachtiging van de brandweer en was ook niet uitgerust met brandbeveiligingsapparatuur, zei Garg. Hij voegde eraan toe dat de brand begon op de eerste verdieping, waar een bedrijf is gevestigd dat beveiligingscamera's maakt.

Twee broers, eigenaren van het bedrijf, werden gearresteerd door de politie, volgens de hoofdminister van Delhi, Arvind Kejriwal, die de locatie zaterdag bezocht. De eigenaar van het pand is gevlucht.

Toen de brand vrijdagavond uitbrak, waren ruim 75 mensen in het gebouw. Sommigen sprongen uit ramen om zichzelf te redden, aldus getuigen. Brandweerlieden braken het glas en redden mensen met touwen.

De politie registreerde een geval van dood door schuld die niet neerkomt op moord en een criminele samenzwering die bestraft kan worden met levenslange gevangenisstraf of 10 jaar gevangenisstraf.

Alle 27 lichamen werden geborgen op de tweede verdieping, waar mensen die een motivatie bijeenkomst bijwoonden, door het vuur werden gevangen, zei Garg. Er zijn tot nu toe slechts vijf slachtoffers geïdentificeerd, omdat de lichamen zo zwaar waren verbrand, zei hij, eraan toevoegend dat het reddingswerk voorbij was.

Minstens 50 mensen werden gered uit het gebouw, dat voornamelijk winkels bevatte, zei de brandmeldkamer.

Brandveiligheidsnormen vaak overtreden
Branden komen veel voor in India, waar bouwwetten en veiligheidsnormen vaak met voeten zijn getreden door bouwers en bewoners. In 2019 zijn bij een brand veroorzaakt door een elektrische kortsluiting in een gebouw in New Delhi, 43 mensen omgekomen.

Premier Narendra Modi zei bedroefd te zijn door het verlies van levens en wenste een spoedig herstel aan de 12 gewonden die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Hij beloofde 200.000 roepies (US$ 2.580) als compensatie voor de nabestaanden van de slachtoffers.

Sachin Garg, een bewoner in het gebied, zei dat het gebouw maar één uitgangsdeur had en dat mensen die daar vastzaten het moeilijk vonden om snel te vertrekken vanwege een stormloop. "Ze belden ambulances en brandweerlieden gebruikten kraanbakken om mensen te redden", zei hij.

Satbir Lakra, een andere bewoner, zei dat verschillende mannen en vrouwen glazen wanden hadden ingeslagen en naar de begane grond waren gesprongen.

Het gebouw bevindt zich in een overvol gebied met industriële eenheden en de brandweerauto's hadden tijd nodig om de plek te bereiken, zei brandweerchef Garg.

Zevenentwintig brandweerwagens hebben de vlammen gedoofd na inspanningen van meer dan vijf uur. Een zoekactie werd 's nachts voortgezet om te zoeken naar mensen die vastzaten in het puin, zei de brandweer.

De oorzaak van de brand was niet direct duidelijk en wordt onderzocht.

| starnieuws | Door: Redactie