• maandag 21 June 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

India hoopt op stabilisatie Covid-19-gevallen

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie

Een vrouw rouwt na het zien van het lichaam van haar zoon die is gestorven door de coronavirusziekte (Covid-19), buiten een mortuarium van een Covid-19-ziekenhuis in New Delhi, India. (Foto's: Reuters)

India heeft vandaag, zaterdag, de kleinste dagelijkse toename van het aantal coronavirusinfecties in bijna drie weken gemeld, met sterfgevallen die nog steeds in de buurt van de 4.000 liggen. Federale gezondheidsfunctionarissen zeiden echter dat de infecties en dodelijke slachtoffers zich snel stabiliseren in deze tweede golf van de pandemie.

Het totale aantal positieve gevallen per test was deze week gedaald tot 19,8% van 21,9% vorige week, zeiden federale gezondheidsfunctionarissen in een briefing. Ze waarschuwden echter dat de voorzichtigheid moet worden voortgezet.

Randeep Guleria, directeur van het AIIMS-ziekenhuis in Delhi, waarschuwde dat secundaire infecties zoals mucormycose of "zwarte schimmel" bijdroegen aan het sterftecijfer in India, waarbij deelstaten onlangs meer dan 500 gevallen hebben gemeld bij Covid-19-patiënten met diabetes.

Eerder op de dag zei premier Narendra Modi tegen ambtenaren dat ze zich moesten concentreren op het distribueren van middelen, waaronder zuurstoftoevoer in de zwaar getroffen plattelandsgebieden, aldus een verklaring van de regering. Hij riep ook op tot meer testen op het uitgestrekte platteland van India, dat getuige is van een snelle verspreiding van het virus, voegde het eraan toe.

In de afgelopen 24 uur heeft India 326.098 nieuwe infecties toegevoegd, waardoor het aantal op 24,37 miljoen komt. Met de 3.890 doden in de afgelopen 24 uur is volgens het ministerie van Volksgezondheid het totale dodental 266.207. Maar de langzame groei kan ook een weerspiegeling zijn van de testcijfers die het laagst zijn sinds 9 mei.

In Genève zei de chef van de Wereldgezondheidsorganisatie dat India een grote zorg was, aangezien het tweede jaar van de pandemie dodelijker zal zijn dan het eerste. Tedros Adhanom Ghebreyesus sprak op een online bijeenkomst nadat Modi vrijdag alarm had geslagen over de snelle verspreiding van Covid-19 over het platteland.

Vierduizend door de WHO ondersteunde zuurstofconcentrators zijn zaterdag in Delhi aangekomen en zullen de komende 2-3 dagen met spoed naar de deelstaten worden gebracht om de Covid-19-reactie te ondersteunen, tweette Tedros.

In de afgelopen week heeft  India ongeveer 1,7 miljoen nieuwe gevallen en meer dan 20.000 doden toegevoegd in een tweede golf van infecties die ziekenhuizen en medisch personeel heeft overweldigd.

Lijken drijven in de Ganges
De politie patrouilleert langs de oevers van de Ganges in Uttar Pradesh, de dichtstbevolkte deelstaat van India, om het dumpen van lijken in de rivier te stoppen, zei een regeringsfunctionaris. "We blijven zo nu en dan 10 tot 20 lichamen bergen", zei Navneet Sehgal, een woordvoerder van de noordelijke deelstaat, die meer mensen heeft dan Brazilië, tegen Reuters. "We hebben een politiemacht op de rivier gezet en hebben ook met de lokale autoriteiten gecommuniceerd dat deze praktijk moet worden gestopt."

Sehgal ontkende een bericht in de krant Asian Age, onder vermelding van bronnen van de federale overheid, dat in de afgelopen week bijna 2.000 lichamen van mogelijke virusslachtoffers uit de rivier waren gehaald.

Sommige dorpen aan de rivier hebben hun doden niet gecremeerd in overeenstemming met de hindoeïstische traditie tijdens bepaalde periodes van religieuze betekenis, voegde hij eraan toe.

De virusinfecties van de deelstaat bereikten eind vorige maand officieel een hoogtepunt, maar experts zeggen dat veel meer gevallen onopgemerkt blijven in de dorpen, waar het grootste deel van de 240 miljoen mensen in de deelstaat wonen.

Hulp lockdowns
In sommige Indiase deelstaten, zoals de rijkste deelstaat Maharashtra en de hoofdstad New Delhi, is het aantal gevallen gestaag gedaald nadat ze strenge lockdowns hadden opgelegd. Zowel de positieve gevallen van Delhi als het percentage van de tests zijn gedaald tot 11%, vertelde Chief Minister Arvind Kejriwal tijdens een nieuwsbriefing. Begin deze maand was dat percentage nog meer dan 30.

Maar de oostelijke deelstaat West-Bengalen, waar vorige maand verkiezingen werden gehouden, had de grootste piek in één dag. Op zaterdag beval het een staatsbrede lockdown voor 15 dagen tot eind mei. Enkele andere deelstaten, zoals Karnataka in het zuiden, hebben ook recente stijgingen gemeld, wat impliceert dat een daling van het totale aantal gevallen nog enige tijd verwijderd is.

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie