• zaterdag 04 December 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

India: Boeren blijven druk uitoefenen op Modi

| starnieuws | Door: Redactie

Boeren schreeuwen slogans tijdens een massale bijeenkomst om te eisen dat minimumondersteuningsprijzen worden uitgebreid tot alle producten, in Lucknow, India. (Foto's: Reuters)

Bevangen door overwinning nadat premier Narendra Modi zwichtte voor de eis tot intrekking van de landbouwhervormingswetten, hebben Indiase boeren maandag een massale bijeenkomst gehouden om te eisen dat minimumsteun prijzen worden uitgebreid tot alle producten, niet alleen voor rijst en tarwe. De protestbeweging die meer dan een jaar geleden door boeren werd gelanceerd, werd de meest serieuze politieke uitdaging voor de regering, en leidde ertoe dat Modi vrijdag een verrassende toezegging deed om de hervormingen terug te draaien.

Duizenden verzamelden zich voor de laatste bijeenkomst in Lucknow, de hoofdstad van Uttar Pradesh, de dichtstbevolkte deelstaat van India, waar de Bharatiya Janata-partij van Modi zal proberen de macht vast te houden bij de deelstaatverkiezingen die begin volgend jaar worden gehouden. Ze richtten hun aandacht op minimumsteunprijzen (MSP), die een bijzaak waren in de landbouwhervormingswetten.

"Onze strijd is slechts voor de helft gewonnen", zei Joginder Singh Ugrahan, een prominente boerenleider, in een toespraak tot ongeveer 5.000 boeren, zwaaiend met vlaggen van verschillende boeren- en arbeidsorganisaties. "Ervoor zorgen dat de regering een MSP-wet maakt, is een groot probleem voor ons allemaal", zei hij. "Onze protesten zullen eindigen zodra de regering de wet op MSP heeft aangenomen."

Momenteel koopt de overheid voornamelijk rijst en tarwe tegen minimumsteunprijzen of gegarandeerde prijzen, maar van het vangnet profiteert amper 6% van de miljoenen Indiase boeren.

In een brief gericht aan Modi op zondag, zei de belangrijkste boerenorganisatie: "Minimum steunprijs, gebaseerd op de uitgebreide productiekosten, zou een wettelijk recht moeten worden voor alle boeren (en) voor alle landbouwproducten..."

Boeren vroegen in de brief ook aan de federale regering om een ​​ontwerp-elektriciteitsrekening in te trekken, waarvan ze vrezen dat dit ertoe zou leiden dat deelstaatregeringen hun recht op gratis of gesubsidieerde stroom, die voornamelijk voor irrigatie wordt gebruikt, intrekken.

Boeren hebben de regering ook gevraagd boetes en andere straffen te laten vallen voor het verbranden van hun velden na het oogsten om stengel en kaf te verwijderen. De rook is een belangrijke bron van luchtvervuiling geworden in Delhi en satellietsteden die grenzen aan de noordelijke deelstaten die gewassen verbouwen.

| starnieuws | Door: Redactie