• zaterdag 22 January 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

IMF: verslechterde vooruitzichten wereldeconomie door omicron

| suriname herald | Door: Redactie

De vooruitzichten voor de wereldeconomie verslechteren nu de omicronvariant van het coronavirus in steeds meer landen opduikt. Topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft hier op een conferentie haar zorgen over geuit. Ze benadrukte dat nieuwe virusvarianten "zeer snel" het vertrouwen kunnen schaden, met mogelijke impact op de economie tot gevolg.

In oktober voorzag het IMF voor dit jaar nog 5,9 procent mondiale groei, gevolgd door een plus van 4,9 procent in 2022. Toen had het IMF al de indruk dat het wereldwijde economisch herstel uit de coronacrisis iets aan kracht inboette. Dat kwam onder meer door de snelle verspreiding van de deltavariant en de sterk oplopende prijzen in veel landen.

Wat de komst van omicron precies betekent voor de verwachtingen voor de wereldeconomie, kon Georgieva vrijdag nog niet zeggen. Wel gaf ze aan dat de laatste prognoses van het IMF waarschijnlijk naar beneden zullen moeten worden bijgesteld.

De Bulgaarse wees er ook weer op dat er grote verschillen zijn in hoe landen zich economisch herstellen. Dat komt onder meer omdat niet overal een even groot deel van de bevolking is gevaccineerd. Verder stipte Georgieva de toenemende inflatie opnieuw aan. Sinds de laatste ramingen van het IMF is dat probleem voor beleidsmakers volgens haar meer naar de voorgrond getreden.

NOS

| suriname herald | Door: Redactie