• zaterdag 23 October 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Ik was als een radeloze moeder met kinderen die móeten eten’

Datum: | Bron: de ware tijd | Door: Redactie

Voorlezen

‘Ik was als een radeloze moeder met kinderen die móeten eten’

16/09/2021 00:02 - Iwan Brave

Directrice Brenda van Daal van Huize Ashiana voelde zich 'verplicht' hulp van de samenleving in te roepen. Foto: screenshot  

PARAMARIBO - “Het was overweldigend. De mensen geven nog steeds”, vertelt Brenda van Daal, directrice van het bejaardenoord Huize Ashiana. Zij lanceerde dinsdag via sociale media een ‘noodkreet’, dat Ashiana met zijn 250 bewoners “weer eens in de benarde situatie” is beland dat er “niets” heeft. “Zelfs geen broodbeleg voor morgenochtend”, zoals Van Daal in het filmpje zegt.

Daarom voelde zij zich 'verplicht' de samenleving om "dringende hulp" te vragen. Het filmpje ging viraal en wierp zijn vruchten af. "Sommige mensen brachten geld, sommigen materieel, voeding, groenten en fruit. Van alles zo'n beetje", brengt Van Daal verslag uit aan de Ware Tijd. "We hebben gehad van bedrijven en individuele personen. Dus ik wil de samenleving heel hartelijk bedanken. Hoe klein de gift ook is geweest, de bewoners van Ashiana zijn de mensen zeer erkentelijk." Kwaad daglicht

Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) is minder blij met de actie. Sozavo "betreurt het ten zeerste dat er vanuit de directie van Huize Ashiana een filmpje openbaar is gemaakt over de situatie van het bejaardentehuis", schrijft het ministerie woensdag in een persbericht. "De indruk is gewekt dat er vanuit overheidszijde geen of nauwelijks inspanningen zijn gepleegd voor de seniorenburgers van het tehuis. Met het wereldkundig maken van het filmpje is de overheid onnodig in een kwaad daglicht gesteld."

"Dit op een moment waarbij het ministerie zich samen met het bestuur van het tehuis bezig was in te spannen voor een oplossing. Het resultaat was dat er op dinsdag 14 september omstreeks drie uur in de middag vanuit de overheid voeding is geleverd aan de bejaardeninstelling, terwijl het kwaad reeds was geschied middels het filmpje", aldus Sozavo.

Directrice Van Daal heeft geen spijt. Wel zegt zij: "Als ik het vandaag zou doen, zou ik het anders doen. Maar het was echt een noodkreet. Zoals van een moeder die geen eten heeft voor haar kinderen. Die is dan radeloos en doet van alles zodat haar kinderen te eten hebben. Dat was dinsdag het geval bij mij." Hoe is het zover gekomen? "Het was steeds wachten op onze subsidie die nog steeds niet binnen is. En de laatste twee weken waren er ook geen donaties binnen gekomen, dan begrijpt u dat dan alles op gaat. Er was niets meer." Spoedberaad

Woensdagmorgen was er een 'spoedberaad' met Sozavo. "De minister, ik en onze directies hebben een diepgaand en bevredigend gesprek gevoerd. Op basis van wat door het ministerie is aangegeven, zou ik het nu misschien iets anders hebben gedaan." Volgens Sozavo is de subsidieaanvraag voor de tweede helft van 2021 door Ashiana twee maanden "na de deadline" ingediend. Maar volgens Van Daal waren zij "misschien een weekje" te laat.

"Je bent medeafhankelijk van de banken en met de covid-situatie gaat alles vertraagd. Dat heeft gezorgd dat de indiening een beetje laat was." Hoe komt het ministerie dan aan twee maanden? "Gelooft u me, ik weet niet hoe men aan die informatie komt. Maar belangrijk is dat we een akkoord hebben bereikt en dat de communicatielijnen met het ministerie nu open zijn. De plooien zijn gladgestreken."

"Onze subsidieaanvraag is al afgerond, zegt men. Het is nu van Financiën afhankelijk om het te storten. Dus als het niet deze week is dan verwacht ik het begin komende week." En hoe lang kan Ashiana voort met de gekregen noodhulp van de samenleving? "Van wat ik zie, dan zijn we voor één tot anderhalve week geholpen."

VIDEO - De noodkreet die viraal ging: Uw browser ondersteunt helaas geen iFrames

  Tweet  Gerelateerde artikelenBrenda van Daal nieuwe directeur Huize Ashiana Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

Datum: | Bron: de ware tijd | Door: Redactie