• zaterdag 10 April 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

'Ik stond net op het punt hem te vertrouwen en toen vermoordde hij mijn moeder'

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie

'Ik stond net op het punt hem te vertrouwen en toen vermoordde hij mijn moeder'

21/01/2021 19:00 - Consuela Raalte

Voor de familie was het vooral tijdens de jaarwisseling moeilijk zonder haar geliefde Daphne Hoft.  

PARAMARIBO - "Ik vind zo een man een lafaard. Je hebt ook een moeder, zusters en tantes. Je zou niet willen dat zoiets moet gebeuren met de vrouwen in jouw familie. Stop ermee! Als je weet dat je snel boos wordt, blijf single, je hoeft niet in een relatie te stappen." Dit zijn de woorden van Joël Kuisch (17), wiens moeder Daphne Hoft (33) vorig jaar juni, waarschijnlijk met haar dienstwapen, is vermoord door haar (ex)-partner.

Joël zit samen met zijn jongere zus Elisha Kuisch (13) en Patricia Hoft, moeder van Daphne, in de woonkamer wanneer ze allemaal vertellen hoe het verwerkingsproces is geweest de afgelopen zes maanden. Op het eerste gezicht ziet iedereen er happy uit, maar gaandeweg het gesprek is duidelijk dat het verdriet er nog steeds is en dat elk van de drie op een eigen manier naar heling zoekt.

In de woonkamer prijkt er een foto van Daphne in haar uniform. Ze was douanier van beroep. Elisha denkt er niet aan de dader te vergeven en wil helemaal niets van hem weten. De dertienjarige heeft een supervrolijke blik, maar aan haar woorden is te merken dat ze nog boos is en haar moeder heel erg mist. Na een diepe zucht zegt Joël ook nog niet zover te zijn om te vergeven. "Ik wil helemaal niets van hem weten", onderstreept hij. Voor nu is de heling van hem, zijn zusje en de familie belangrijk.

  'Down days'

Elisha vertelt dat ze op haar "down days" liever alleen is. "Ik luister naar muziek, niemand moet me dan storen, ik wil niet eten. Ik wil echt alleen zijn, zodat ik mijn problemen niet op anderen afreageer", geeft ze aan. De dochter heeft zulke dagen als het rustig is, want dan krijgen haar gedachten de ruimte om alles opnieuw af te spelen. Gelukkig komen deze dagen steeds minder voor, zegt ze.

Haar broer blijft juist niet in bed liggen en zoekt liever gezelschap op, omdat hij er bewust voor kiest niet te lang verdrietig te zijn. Behalve dat de kinderen ook worden begeleid door een psycholoog, speelt de familie een cruciale rol in het verwerkingsproces van de kinderen. Zo wordt er normaal gesproken over de dood van Daphne en worden er vaak leuke dingen gedaan met de kinderen. "Niet om het te vergeten maar om nieuwe memories te maken waarmee we ons hoofd kunnen vullen", zegt Joël.

Hij is ook begonnen zijn geloof te versterken. Oma gooit haar handen omhoog en fluistert: "Dank u Jezus", wanneer haar kleinzoon deze mededeling doet. In het begin was het zwaar voor hem om te bidden omdat hij boos was op God.

  Enige dochter

"Ik heb hem ((ex)-partner van Daphne, ... red.) wel vergeven. God zegt dat we moeten vergeven en ik wil geen belemmering. Het was mijn enige dochter en hij heeft gezien hoe we met haar omgingen, hoe we allemaal voorzichtig met haar waren. In het begin was het zwaar, als ik Jezus niet had, zou ik het ook niet gehaald", bekent Patricia.

Ze had gehoopt haar dochter nog lang bij haar te hebben en dat die voor haar zou zorgen, net hoe Patricia tot vorig jaar oktober voor haar 91-jarige moeder heeft gezorgd. "Dat ze voor mijn haar zou zorgen tot mijn oude dag, want ze was ook kapster." Patricia heeft het in 2020 niet makkelijk gehad; ze is haar moeder zowel haar dochter kwijtgeraakt.

  'Afscheid'

Daphne is hoogstwaarschijnlijk de avond van 20 op 21 juni 2020 vermoord. Enkele uren vóór haar dood was ze bij haar ouders. Ze had haar kinderen ook gevraagd mee te komen naar oma en opa. "En ze vinden het nu zo erg dat ze niet zijn meegekomen, maar Gado sabi ala sani, misschien had ik deze twee kleinkinderen nu ook niet meer", verzucht Patricia.

Daphne was de enige dochter en de tweede van vier kinderen uit het gezin Hoft. "Die avond was ze nog hier, haar vader bakte cassave en ze is er dol op. Ze sprak met haar broertjes en haar oma (91). Aan oma beloofde ze om de volgende dag haar nagels te knippen en haar haar te doen", vertelt Patricia. Bij haar vertrek sprak ze nog met haar moeder over haar plannen. Ze vertelde dat ze volgend jaar (2021, ... red.) een auto wilde kopen voor haar zoon. Zodat hij samen met zijn jongere zus naar school kan. Dat is een belofte die de familie zeker zal inlossen.

  School

Zowel Joël als Elisha heeft het afgelopen schooljaar succesvol afgerond. Joël is nu in het tweede jaar van het VWO en Elisha in het tweede jaar van het mulo. Door de Covid-19-maatregelen hoefden de kinderen niet naar school, maar volgden ze online lessen. "Ik denk wel dat het effect zou hebben op leerprestaties als we naar school moesten", zegt Joël. Hij wil verder studeren en wanneer hij een eigen inkomen heeft, wil hij dan intrekken in het huis van zijn moeder." "Ik wil eigenlijk niet naar school, maar ik moet naar school, omdat ik rijk wil worden. Ik wil ieder jaar over gaan en snel mijn diploma halen. Alles irriteert me al. Het leven gaat te slow", redeneert de dertienjarige Elisha.

Afgelopen kerst en oud op nieuw waren de eerste zonder Daphne. De kinderen zeggen dat de familie het heel leuk voor ze heeft gemaakt en dat ze "niets hebben gevoeld". "We dachten wel even terug, want het jaar daarvoor was het met haar en voor het eerst met de familie van die man. We hadden zo een fijne kerstdag", voegt Patricia toe. Oud op nieuw was het gemis van Daphne heel sterk. Patricia zag haar kleinkinderen in de woonkamer naast elkaar zitten en elkaars hand vasthouden. "Mijn moed was echt vol. Ik bad en vroeg de Heer om hen te troosten, want ik kon het niet. Woorden schoten me te kort."

  Vertrouwen

De kinderen waren geen fan van hun stiefvader. Na enkele jaren in de relatie stond Elisha eindelijk op het punt hem te accepteren en te vertrouwen en toen kwamen de relatieproblemen. De tiener heeft niet alleen haar vertrouwen in hem verloren, maar in de mensheid. "Ik vertrouw nooit snel, nu ga ik niemand vertrouwen. Ik vertrouw mezelf ook niet", klinkt het veelbetekenend. Haar grootmoeder komt in en knikt dat het te zijner tijd wel zal gaan met Elisha.

Joël zegt dat door het geval van zijn moeder hij voor zichzelf niet uitkijkt naar een liefdesrelatie. Zo jong als hij is, weet hij dat er in elke relatie meningsverschillen zijn. Toen het heftig werd in de relatie van zijn moeder met haar partner bad hij tot God om het ergste te voorkomen.  "Ik vind dat vrouwen echt gangster moeten worden, so they can beat the men's asses", stelt Elisha als het gaat om geweld tegen vrouwen.

 

Daphne Hoft is één van de vijf vrouwen die in 2020 in Suriname is vermoord door haar partner. Het jaar daarvoor waren er drie moordgevallen in de relationele sfeer.

  Tweet  Gerelateerde artikelenCOMMENTAAR: Voorkomen is makkelijkerDouanekorps in diepe rouw door moord op collegaBodybuilder Afton Plein schiet partner dood Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie