• vrijdag 29 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Ik refereer aan mezelf als een warrior’   

| de ware tijd | Door: Redactie

Meer behandelruimte voor sikkelcelpatiënten

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO  — “Een grote stap voor onze sikkelcel warriors. (strijders, red.). We kunnen nu twaalf patiënten tegelijk behandelen”, zegt internist-hematoloog Nicole Oldenstam bij de ingebruikname van een tweede behandelkamer voor patiënten met deze ziekte in het Sint Vincentius Ziekenhuis. De ziekte is een vorm van erfelijke bloedarmoede en een aanval kan zeer pijnlijk zijn en is daarmee ingrijpend op het functioneren van de drager.

Bezorgde moeder

Oldenstam vertelt over een jonge moeder met kleine kinderen die in een casino werkt. “Ze rust slecht en wanneer de vermoeidheid te groot wordt vanwege de stress op het

lichaam, krijgt ze een pijnaanval en moet opgenomen worden. Ze komt hier fysiek tot rust maar psychisch niet, omdat ze denkt aan de verzorging van haar kinderen door haar afwezigheid en maakt zich zorgen of ze nog werk heeft wanneer ze uit het ziekenhuis is.”

“Je merkt ook bij patiënten dat zij er onvoldoende over weten. Hoe meer je weet, hoe meer complicaties je kan voorkomen waardoor je de kwaliteit van het leven kan verhogen”

Achteraf bleek de vrouw te vroeg naar huis te zijn gegaan want na een paar dagen werken moest ze opnieuw worden opgenomen. “Op die manier komt men

in een vicieuze cirkel en daarom zijn we tot de slotsom gekomen dat er ook hulp moet komen van de psycholoog en maatschappelijk werker”.  De arts hoopt dat zulke deskundigen binnenkort toegevoegd kunnen worden aan het behandel team.

De 26-jarige dichter Obrego Kortstam is ook drager van de ziekte,. “Dagelijks hebben wij te kampen met de complicaties van sikkelcel maar wij proberen daar het beste van te maken en daarom refereer ik naar mezelf als warrior en niet als patiënt”, zei hij vrijdag bij de ingebruikname van de tweede behandelkamer. Hij droeg een van zijn gedichten voor.

Oldenstam vertelt dat door de uitbreiding twaalf patiënten tegelijkertijd kunnen worden behandeld.  “De nieuwste kamer is eigenlijk een beetje low care. De patiënten die daar liggen worden aan het infuus geplaatst, krijgen pijnstillers of zuurstof.” De specialist spreekt van “wederom een grote stap, maar we zijn er nog niet” en benadrukt de grote  behoefte aan sociale ondersteuning.

Ze doelt daarmee op de slechte economische omstandigheden die hun tol eisen, ook bij patiënten. Ze wijst ook op de noodzaak van bewustwording over de ziekte. “Je merkt ook bij patiënten dat zij er onvoldoende over weten. Hoe meer je weet, hoe meer complicaties je kan voorkomen waardoor je de kwaliteit van het leven kan verhogen.”

Collega’s geïnformeerd

Hoe ingrijpend de ziekte kan zijn op het functioneren van iemand illustreert ook Kortstam. Terwijl het succesvol doorlopen van de middelbare school drie tot vier jaar is, heeft hij er zeven jaar over moeten doen. “Maar ik ben blij dat ik ondanks dat obstakel de eindstreep heb kunnen halen.”Hij heeft intussen een gedichtenbundel uitgegeven en wil dit jaar zijn tweede publiceren met daarin zijn ervaringen met de ziekte. 

Kortstam vertelt dat hij zijn collega’s in het callcenter heeft verteld dat hij vanwege de aandoening  plotselinge pijnaanvallen kan krijgen. “De pijnen zijn zo heftig dat als je die krijgt op je borst of stuit het lijkt alsof iemand je heel hard daarop heeft getrapt en je met moeite kan ademen. Liggen of zitten gaat moeilijk vanwege de pijn.”

Normaal functioneren is dan niet mogelijk. “Soms kan je aanvoelen dat het komt maar op bepaalde moment verrast het je. Als er niemand om je heen is, kan het fataal aflopen. Daarom is het belangrijk om de mensen om je heen te vertellen zodat zij je kunnen helpen om bijvoorbeeld naar het ziekenhuis te gaan.”

Dat is ook gebeurd toen hij de afgelopen week, terwijl hij aan het werk was een pijnaanval kreeg.  Zijn collega’s hebben meteen gehandeld want op die momenten is de persoon niet aanspreekbaar. Hij weet dat de Almachtige hem eens zal genezen. “Want door Zijn striemen is mij genezing geworden”, citeert hij een vers uit de Bijbel. De tweede behandelkamer, inclusief bedden, is tot stand gekomen door bijdragen van sponsors en donateurs. De muurschilderingen zijn gemaakt Ruth-Rachel Joeroeja.

| de ware tijd | Door: Redactie