• woensdag 29 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Ik hoop na 30 jaar mijn geld eindelijk te zien’

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO — “Ik heb er eerder niet over willen praten, omdat mij altijd geleerd is dat als je iets goeds doet je dit niet aan de grote klok hoeft te hangen. Zeker niet omdat ik dacht dat de Staat haar verantwoordelijkheid zou nemen. Nu dat niet het geval blijkt te zijn moet het dan maar via de rechter.”

Shyam Guptar hoopt dat de rechter donderdag vonnis velt in een zaak die hij ongeveer vijf jaar terug tegen de Staat heeft aangespannen om gedaan te krijgen dat hij de 697.000 US dollar die hij ter beschikking stelde voor de import van levensmiddelen

terugbetaald krijgt.

“Guptar zegt dat hij via zijn onderneming Ter Beek gevestigd in Nederland het geld overmaakte. Binnen twee dagen werd het schip vrijgegeven en koerste richting Suriname”

Beslag opgeheven

“Het was in januari 1990, twee weken na de telefooncoup, toen ik werd gebeld vanuit het Militair Gezag om bij te springen. Het Ms Saramacca, het toenmalige vlaggenschip van de Scheepvaart Maatschappij Suriname lag in New Orleans aan de ketting omdat schuldeisers er beslag op hadden gelegd en ook moest nog de havenbelasting worden betaald. Het vaartuig was volgeladen met eerste levensbehoeften, waaronder meel. Het was een moeilijke situatie omdat ook toen het land financieel aan de grond zat”, legt de ondernemer uit.

Hij was in die periode één van de grote rijstverwerkers en exporteur. Guptar zegt dat hij via zijn onderneming Ter Beek gevestigd in Nederland het geld overmaakte. Binnen twee dagen werd het schip vrijgegeven en koerste richting Suriname. “Iedereen blij, ik ook, want de situatie in het land was erg.”

Bedeltocht

Na jaren te hebben gewacht begon Guptar om terugbetaling te vragen, wat een bedeltocht is geworden. “Ik heb, toen Desi Bouterse president was, met nadruk om het geld gevraagd, omdat zij toen ook de machthebbers waren en de zaak kenden. Bouterse zei tegen mij dat hij de opdracht heeft gegeven het geld te betalen, maar er werd geen uitvoering aan gegeven.”

Uiteindelijk heeft de zakenman op advies de Staat voor het gerecht gedaagd. Die zaak sleept zich nu reeds bijkans vijf jaar voort en de uitspraak is vier keer uitgesteld. “Ik hoop nu echt op een uitspraak. De Staat gaat voort, maar ik ben er straks niet meer. Nu, na langer dan dertig jaar hoop ik eindelijk mijn geld terug te kunnen zien.”

| de ware tijd | Door: Redactie