• dinsdag 15 June 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

IDB EN IDB INVEST LANCEREN PLATFORM VOOR GROENE OBLIGATIES

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie

De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) en IDB Invest kondigen de lancering aan van het Green Bond Transparency Platform (GBTP), een innovatief digitaal instrument dat meer transparantie brengt in de Latijns-Amerikaanse en Caribische markt voor groene obligaties in een poging om groene financiering voor de regio op te schalen.

GBTP ondersteunt de harmonisatie en standaardisatie van de rapportage over groene obligaties, waardoor beleggers meer vertrouwen in krijgen dat de opbrengsten van obligatie-uitgiftes worden besteed aan groene projecten waarvan de impact adequaat wordt gemeten. Gebruikers kunnen meer te weten komen over de opbrengsten, effecten en methodologieën voor elke groene obligatie in de regio en kunnen gegevens filteren om toegang te krijgen tot milieuprestaties op basis van verschillende criteria. Blockchain (DLT) technologie vergemakkelijkt veilige gegevensrapportage in het GBTP.

De online digitale tool ondersteunt de inspanningen van de IDB om de groene obligatiemarkt in de regio op te schalen en helpt nationale en gemeentelijke overheden, financiële instellingen en bedrijven om toegang te krijgen tot de financiering die ze nodig hebben om klimaatverandering aan te pakken en milieuvriendelijke investeringen te doen.

Wereldwijd heeft de markt voor groene obligaties tegen 2020 een recorduitgifte van USD 1,1 biljoen bereikt. Latijns-Amerika en het Caribisch gebied vertegenwoordigen 2% van deze markt met een groot opwaartse potentieel. Sinds 2016 heeft de IDB Group de groene kapitaalmarkt in de regio aanzienlijk geholpen door meer dan 30 procent van de emissies in volume te ondersteunen. “Grotere transparantie is de sleutel voor het stimuleren van het vertrouwen van investeerders dat Latijns-Amerika en het Caribisch gebied gezonde groene investeringen doen en hen zo gerust te stellen bij het verhogen van hun investeringen in de regio”, zegt Juan Antonio Ketterer, Division Chief van de afdeling Connectivity, Market and Finance bij de IDB. “GBTP is het eerste instrument dat informatie gratis toegankelijk en vergelijkbaar maakt voor iedereen die geïnteresseerd is in deelname aan de markt van de regio.”

Het GBTP, dat taxonomie- en methodologie-neutraal wil zijn, is getest in samenwerking met meer dan 40 belangrijke marktpartijen, waaronder normstellers, emittenten, externe beoordelaars, inschrijvende banken, beleggers en fondsen, zoals het Latijns-Amerikaanse Green Bond Fund van KfW. De IDB biedt gratis technische ondersteuning voor emittenten en externe beoordelaars die geïnteresseerd zijn in het gebruik van de GBTP-functies.

Dit innovatieve instrument is een gebruiksvriendelijk openbaar goed dat alle gebruikers onbeperkte toegang tot gegevens biedt, dankzij de technische bijstand van het Duitse ministerie van Milieu (International Climate Initiative – IKI) en de middelen van het Zwitserse Staatssecretariaat voor Economische Zaken (SECO).

Het GBTP-team heeft samengewerkt met vernieuwers van dataplatforms zoals de LGX DataHub van de Luxemburgse Beurs, het Nasdaq Sustainable Bond Network (NSBN), Environmental Finance en als onderdeel van de technische werkgroepen van ICMA voor impactrapportage, met als doel het delen van gegevens tussen platforms en geharmoniseerde nomenclaturen te vergemakkelijken.

Claudia Arce, directeur Latijns-Amerika en het Caribisch gebied van KFW Groep, een platformpartner, benadrukte dat het GBTP een geweldig initiatief is om de transparantie, vergelijkbaarheid en toegankelijkheid van gegevens over groene financiering voor investeerders te verbeteren. “Het is een lonende ervaring geweest om de oprichting ervan te ondersteunen. Wij zullen het platform gebruiken en wij moedigen al onze partners in de regio aan om dit ook te doen.”

UNITEDNEWS

 

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie