• maandag 16 May 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Hypocrisie ten top

| suriname herald | Door: Redactie

Reactie op het artikel van Wilfred Leeuwin: “Brunswijk is de echte baas in Suriname, niet Santokhi”, op de website van nrc.nl. Journalisten werken vaak onder zeer moeilijke omstandigheden om ons op de hoogte houden van het laatste nieuws. De behoefte aan betrouwbare informatie is heel groot, feiten zijn belangrijk voor ons als samenleving, maar we hebben geen behoefte aan roddels en onwaarheden. 

Wilfred Leeuwin vertelt onwaarheden over de gezagsverhouding tussen de president en de vicepresident. Met zijn opmerkingen dat Brunswijk, de echte baas is en niet Santokhi, probeert hij de president te desavoueren, en dat is zeer verwerpelijk. Dat president Santokhi niet de ‘sheriff’ van Suriname is en dat hij bang is om de macht kwijt te raken en niet in staat is de mensenrechten, inclusief de bescherming van de vrije pers in zijn land te waarborgen, is je reinste kolder!

Dit had ik niet verwacht van een journalist van zo een kaliber. Zijn intentie is heel duidelijk, namelijk spanning te creëren tussen de president en de vicepresident en daarmee de samenleving voeden met haat en racisme, dat is een gevaarlijke zaak. Heel frappant is dat de vicepresident in Suriname wordt geboycot, maar in Nederland wordt hij gepromoot door Wilfred Leeuwin, dat is hypocrisie ten top. 

Dat de persvrijheid in Suriname in gevaar is, staat als een paal boven water. We willen geen situaties hebben van de jaren ‘80, die we gekend hebben tijdens de militaire dictatuur van Desi Bouterse. Als Wilfred Leeuwin stelt dat de bedreiging van een journalist door het privé- legertje van vicepresident Brunswijk onbestraft is gebleven, is een grove leugen, want de zaak is reeds in behandeling bij de rechter. Leeuwin dient te weten dat inmenging in lopende strafzaken verboden is, ook de president mag niet bemoeien. Niemand staat boven de wet, als de verdachten schuldig worden bevonden zullen ze gestraft worden.

| suriname herald | Door: Redactie