• zondag 11 April 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Hooghart: Belangrijk om Abaisa te blijven gedenken

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie

CLO-voorzitter Ronald Hooghart heeft een krans gelegd zaterdag bij het monument van de in 1973 doodgeschoten vakbondsleider Jowini Abaisa. (Foto: René Gompers)

“Eigenlijk na 500 anga 1000 sma ben mus’ dya. If den ben dya mi b’o tapu a her’ foto!” zegt CLO voorzitter Ronald Hooghart resoluut. Er is op enkele mensen na, geen gehoor gegeven aan zijn oproep (aan ambtenaren) om massaal aanwezig te zijn bij de kransenceremonie van Jowini Abaisa. De vakbondsleider is op 27 februari 1973 tijdens protesten doodgeschoten. Hooghart en een collega hebben zaterdagmorgen drie bloemstukken gehangen aan het monument.

Het CLO Collectief onder leiding van Michael Miskin heeft twee dagen eerder een grote krans gelegd bij het monument. Hooghart had voor vrijdag ook een samenzijn georganiseerd op de plek. Maar daar zijn ook slechts een handvol mensen op afgekomen. Hooghart stelt dat de media de dag niet genoeg heeft helpen promoten. Bij het monument is er ook een pangi gebonden. Het ruikt er naar floridawater. Er zou ook een culturele groep aanwezig zijn bij de ceremonie maar die is verhinderd geworden. Wie de pangi en floridawater heeft geplengd, is niet duidelijk.  

“Het is belangrijk dat we deze dag gedenken zodat we vergeten wat het gekost heeft om van de vrijheden te genieten die we vandaag de dag hebben,” geeft Hooghart aan. “Vroeger werd je ronduit slecht behandeld op het werk. Er was een duidelijke lijn tussen ondergeschikten en meerderen op kantoor bijvoorbeeld. Dat is er nu niet meer.”  

“De strijd begint altijd met een kleine groep,” merkt Hooghart op. “In 1973 waren er grote protesten, hetzelfde weer in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Ik heb ook grote protesten georganiseerd. Ook in de periode 1996-2000. Dat kon omdat de samenleving erom had gevraagd én meedoet. Het is belangrijk om in elk geval deze momenten mee te nemen zodat de mensen begrijpen hoe hard er is gestreden.”

“Er staan nog genoeg mensen achter Hooghart,” stelt de vakbondsleider. “Overal waar ik kom vragen de mensen ‘Hoogie, oten w’o go?’ Ik zeg ze dan dat het aan hen ligt. Men moet hem ook niet constant vragen wanneer we een grote actie gaan voeren. Want di yu go stem, yu no stem tap’ mi, yu stem tap’ Chan. Dan yu mu’ go na Chan.” Nauwelijks uitgesproken roept er iemand in het drukke verkeer naar Hooghart. “Hoogie! Oten wo go protesteer?” roept een man vanuit zijn auto. Hooghart haalt zijn handen op.  “If yu ben dya, unu b’o staak” roept Hooghart terug.
René Gompers

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie