• vrijdag 17 September 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Hoofdklager Haïti wil premier Henry aanklagen voor moord op president Moïse

Datum: | Bron: suriname herald | Door: Redactie

De hoofdaanklager van Haïti wil premier Ariel Henry aanklagen voor de moord op president Jovenel Moïse, omdat de premier op de avond van de moord contact zou hebben gehad met de hoofdverdachte in deze zaak. Hoofdaanklager Bed-Ford Claude heeft vandaag de rechter die de moord onderzocht, gevraagd Henry te beschuldigen van betrokkenheid bij de zaak na vermeende telefoontjes die Henry met de verdachte had gepleegd.

Claude verzocht ook om Henry te verbieden Haïti te verlaten "vanwege de ernst van de aan het licht gebrachte feiten". Er zijn volgens Claude genoeg bewijzen om Henry te vervolgen. Er was geen commentaar van de premier, die minder dan twee weken na de moord formeel in die functie werd benoemd.

Moïse werd op 7 juli gedood bij een aanval door gewapende mannen op zijn privéwoning in de hoofdstad Port-au-Prince. De moord stortte Haïti, een natie die al worstelt met wijdverbreide politieke instabiliteit en toenemend bendegeweld, in een diepere crisis, waardoor de angst onder de bewoners werd aangewakkerd dat het geweld zou verergeren.

Het bevel van Claude kwam slechts enkele dagen nadat hij Henry ‘uitnodigde’ om hem te ontmoeten om uit te leggen waarom hij met een van de hoofdverdachten van de moord op Moïse sprak.

De premier zei vervolgens hierop dat het ‘afleidingstactieken’ waren die erop gericht waren verwarring te zaaien en te voorkomen dat gerechtigheid wordt gediend. "De echte schuldigen, de breinen en sponsors van de verfoeilijke moord op president Jovenel Moïse, zullen worden geïdentificeerd, voor het gerecht worden gebracht en worden gestraft voor hun misdaad", zei Henry op 11 september op Twitter.

Maandag eiste de Haïti's Office of Citizen Protection, dat Henry zou aftreden en drong er bij hem op aan om op het parket te verschijnen. "We zouden allemaal graag de inhoud van dat gesprek willen weten", zei advocaat Renan Hedouville, over de gerapporteerde telefoontjes tussen Henry en Joseph Badio, een voortvluchtige die ooit werkte bij het Haïtiaanse ministerie van Justitie en bij de anti-corruptie eenheid.

Badio werd in mei ontslagen na beschuldigingen van het overtreden van niet-gespecificeerde ethische regels. In zijn aanklacht van twee pagina's zei Claude dat de telefoontjes op 7 juli om 04.03 uur en 04.20 uur lokale tijd waren gedaan en dat uit bewijs blijkt dat Badio op dat moment in de buurt van Moïse's huis was.

De gesprekken duurden in totaal zeven minuten en Henry was op dat moment in Hotel Montana in Port-au-Prince, zei Claude. Hij merkte op dat een regeringsfunctionaris vorige maand tweette dat Henry hem had verteld dat hij nooit met Badio had gesproken.

In de zaak zijn tot nu toe meer dan 40 verdachten gearresteerd, waaronder 18 voormalige Colombiaanse soldaten en drie Haïtiaanse Amerikanen. De autoriteiten zijn nog steeds op zoek naar extra verdachten, waaronder Badio en een voormalige Haïtiaanse senator.

Maar er blijven veel vragen onbeantwoord over wat er is gebeurd. "Het land vraagt nog steeds om antwoorden", vertelde Laurent Lamothe, die van 2012 tot 2014 premier van Haïti was, aan Al Jazeera.

Kim Ives, redacteur bij het weekblad Haïti Liberte, zei dat de Haïtiaanse aanklager dinsdag "het spel opvoerde" door een aanklacht in te dienen tegen Henry nadat zijn verzoek om de premier te spreken was afgewezen.

"Ariel Henry bevindt zich al in een moeilijke politieke situatie. Zijn legitimiteit is zeer twijfelachtig en dit draagt alleen maar bij aan zijn ellende", vertelde Ives aan Al Jazeera. "Veel van de oppositionele partijen, die een beetje hebben gedebatteerd over hoe ze verder moeten wanneer ze verkiezingen moeten houden, hoe ze uit dit moeras kunnen komen, sommigen van hen willen hem daar niet hebben."

Datum: | Bron: suriname herald | Door: Redactie