• zondag 27 November 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Hongersnood’ in Sipaliwini Savanna

| de ware tijd | Door: Redactie

‘De mensen worden ziek, vooral de ouderen’

door Gilliamo Orban

PARAMARIBO — “We zijn radeloos dat we geen voeding hebben en veel mensen geven de hoop op. Het probleem duurt al ongeveer een jaar en is de laatste maanden verergerd. Gewassen rotten al geruime in de grond en kunnen niet worden geoogst. Dit leidt tot hongersnood en maakt de mensen erg verdrietig”, slaat een terneergeslagen Raan Tawadi, dorpshoofd van Sipaliwini Savanna, bezorgd alarm.

Het dorp in Zuid-Suriname, nabij de grens met Brazilië, telt 150 inwoners, onder wie zeventig kinderen. Tawadi vervolgt: “Mensen worden ziek, vooral de ouderen. We kunnen niet in deze situatie

blijven. We hebben het gevoel dat hoewel de overheid hiervan op de hoogte is ze ons in de steek laat.”

“Als je ongezond eet, ga je ziek worden, daarom moeten we deze situatie spoedig aanpakken”

Volgens het dorpshoofd hebben sommige mensen niets te eten. “ Ze stillen hun honger met manja en Braziliaanse noten.” Families uit andere dorpen, waaronder Kwamalasamutu, sturen met het vliegtuig gewassen, maar die zijn een druppel op een hete plaat en niet voldoende voor de hele gemeenschap. Bovendien komen er weinig vluchten naar Sipaliwini Savanna. “We zijn de mensen wel dankbaar, want zonder hun hulp was het probleem veel erger”, beseft Tawadi.

Levensmiddelen

In het dorp, dat alleen per vliegtuig kan worden bereikt, wordt geld ingezameld om levensmiddelen te laten kopen in Paramaribo. “Vlees halen de dorpelingen bij de jacht uit het bos en vis uit rivier en kreken, maar daarnaast is er behoefte aan onder meer rijst, blom, spijsolie, zout en suiker, maar ook aan schoon drinkwater. Het dorp heeft wel een waterzuiveringsinstallatie, maar die werkt niet goed, waardoor het water ongezond is.”

Jerry Slijngard, coördinator van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR), zegt tegen de Ware Tijd dat er wordt gewerkt om spoedig voedingsproducten voor de mensen te sturen. Momenteel wordt er gesproken met de vliegmaatschappijen. “We hebben een lijst van levensmiddelen, die de mensen hard nodig hebben en hebben hiervan al een deel om te transporteren.”

Bodemgesteldheid

Sipaliwini Savanna is telefonisch moeilijk te bereiken. Het NCCR, dat via kapitein Moshesi Shanaupe van Pelelutepu contact heeft met de Sipaliwini Savanna, en vicepresident Brunswijk zijn door districtscommissaris (dc) Merilu Sapa van Coeroeni op de hoogte gebracht van de situatie. Ze was vrijdag in het dorp. “Dit is ellendig en ik trek aan de bel bij de overheidsinstanties om spoedig met hulp te komen.”

De burgermoeder bevestigt dat door de situatie mensen ziek worden. Diarree komt veel voor. “Als je ongezond eet, ga je ziek worden, daarom moeten we deze situatie spoedig aanpakken”, benadrukt de dc. Ze zal ook het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting benaderen voor hulp.

Sapa spreekt van “een enorme uitdaging” om de mensen van voedsel te voorzien, door de beperkte bereikbaarheid van het dorp. Het districtscommissariaat heeft geen geld voor het luchttransport, “maar toch mogen we de mensen niet aan hun lot overlaten”.

Om het probleem structureel op te lossen, zal Sapa het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij vragen om een onderzoek te doen naar bodemgesteldheid, waar mogelijk de wortel van het probleem ligt. Tawadi hoopt dat dat snel gebeurt. “We hebben bittere en zoete cassave, bacove en zoete patat geplant, maar niets groeit. We willen daarom weten wat er aan de hand is met de grond, want we kunnen niet voortdurend met dit voedselprobleem worden geconfronteerd.”

| de ware tijd | Door: Redactie