• zaterdag 04 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Het wordt een WK vol spanning

| de ware tijd | Door: Redactie

door Marinio Balsemhof

PARAMARIBO — Het veel besproken Wereld Kampioenschap in Qatar begint zondag. Het gastland en Ecuador brengen om één uur letterlijk de bal aan het rollen. Zij zullen samen met dertig andere landen verdeeld in zeven poules strijden. De wedstrijden van het grootste voetbalevenement ter wereld zullen worden gespeeld in de steden Losail, Doha, Khor, Ash Shamal, Al Wakrah, Umm Salal, Al Rayyan.

Zachari Zeegelaar

Voor Suriname heeft dit WK ook een bijzonder tintje, omdat Zachari Zeegelaar tot de groep assistent arbiters behoort die door de Wereld Voetbalbond is uitverkoren. Hij gaat de geschiedenis in als de eerste Surinamer ooit

op een eindronde. Onlangs leverde Mijensa Rensch ook een bijzondere prestatie op het WK voor meisjes onder 17 jaar. Ze was tweede assistent in de finale tussen Spanje en Colombia, maar een eindronde bij de senioren is wel op een veel hoger niveau.

Behalve de prestatie van Zeegelaar, geniet het WK in Suriname altijd al veel aandacht. Voetbal is nog steeds de grootste sport hier en de voetballiefhebbers zullen nauwlettend hun favoriet volgen. Verschillende meningen tijdens discussies op de voetbalvelden, voetbalplaatsen maar ook op sociale media maken het allemaal zo mooi.

“Het wordt een WK van geen strijd, geen kroon”

Naldo Seedo

Ondanks dat Suriname ontbreekt op het mondiaal toernooi, zullen veel Surinamers een maand lang nagenoeg elke dag voor de tv zitten. Zo ook Naldo Seedo, in het dagelijks leven lid van Militaire Politie. Hij denkt dat het een spannend WK zal worden. In de topcompetities van de wereld lopen er verschillende topvoetballers rond, die staan te popelen om zichzelf, maar ook hun land op een waardige manier uit te dragen.

Verder kunnen de zogenaamde kleine landen tegenwoordig hun mannetje staan. Zij kunnen voor verrassingen zorgen en de zogenaamde favoriete landen moeten daarmee rekening houden. “Het wordt een WK van geen strijd, geen kroon”. Seedo heeft wel medelijden met de voetballers die in de topcompetities in Europa spelen. “Ik vind dat de Fifa roofbouw pleegt op deze spelers”, zegt hij.

De spelers moeten al in verschillende competities uitkomen en nu weer op het WK. Seedo is een grote fan van Brazilië en ziet onze zuiderburen als topfavoriet. Hij zit echter in een moeilijke situatie dit WK. “Ik ‘kraak’ al sinds 1978 ik voor het Braziliaanse voetbalelftal, maar als fan van Barcelona gun ik Messi echter een WK op zijn erelijst”, geeft hij aan. De voetballiefhebber maakt wel duidelijk dat Frankrijk niet te onderschatten is.

Jamilhio Rigters

Surinaams international Jamilhio Rigters van landskampioen Robinhood is blij met zoveel voetbal de komende vier weken. Hij denkt dat Argentinië een goede indruk zal maken. “Ze zijn goed gemotiveerd, ze zijn bereid om voor het land te strijden met voetbal. Lionel Messi is mijn favoriet sinds ik klein ben. Ik houd van zijn speelstijl.”

Aisa Smith

Ook voor Aisa Smith oud-voetballer van Oema Soso die momenteel behoort tot de technische staf van de damesafdeling van Transvaal, is dit WK ook erg speciaal. Het is namelijk de eerste keer dat er drie vrouwelijke arbiters actief zullen zijn. “Een Wk is altijd spannend en waar elke speler erbij wil horen. De beste spelers van de wereld zijn daar vertegenwoordigd en dat maakt het zo interessant.”

Ze hoopt dat Brazilië kampioen zal worden. “Ik ben altijd een fan van Brazilië geweest, omdat ik van samba voetbal houd. Dat is iets wat je vaak en het meest bij Brazilianen ziet.” Toch zegt haar gezond verstand dat Frankrijk kampioen zal worden, omdat de Fransen een heel goed team hebben.

Gordon Touw Ngie Tjouw

Ook directeur Sport op het ministerie van Regionale ontwikkeling en Sport Gordon Touw Ngie Tjouw zal vanwege zijn affiniteit met de sport en functie het WK op de voet volgen. Omdat Suriname vanwege de rijke sportgeschiedenis ook zijn sporen heeft verdiend bij voormalig moederland Nederland en door de goede samenwerkingen die het directoraat heeft met Nederlandse sportorganisaties zoals de KNVB, zal Touw Ngie Tjouw Nederland aanvuren.

“Het is de eerste keer dat Nederland mijn favoriet is, omdat er in het Nederlands elftal ook de mensen zitten van Surinaamse komaf”, zegt hij. Touw Ngie Tjouw vindt het wel jammer dat niet alle Surinaamse Nederlandse voetballer bij de selectie zitten. Hij denkt daarbij vooral aan Georginio Wijnaldum.

Aan de andere kant is hij wel blij dat het Xavi Simons wel is gelukt om in de selectie te spelen. “Mijn sportiviteit gaat uit naar alle Zuid-Amerikaanse topvoetballers zoals Messi en Neymar , maar deze keer in het bijzonder naar Virgil van Dijk, omdat ik hem een zeer goede ‘captain’ vind die de juiste voetbalkwaliteiten bezit om met zijn team te scoren.”

| de ware tijd | Door: Redactie