• maandag 29 May 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Het niveau was erg hoog, maar we zijn op de goede weg’

| de ware tijd | Door: Redactie

door Ricky Wirjosentono

PARAMARIBO — Het streven bij vertrek om de top honderd bij de vrouwen binnen te dringen en bij de mannen een plek binnen de 110 te bemachtigen, bleek te hoog gegrepen. “Helaas moeten wij realistisch zijn. Het niveau was enorm hoog, maar we zijn op de goede weg”, concludeert voorzitter Marlon Kaslan van de Surinaamse Schaakbond. Tijdens de 44ste Olympiade in Chennai, India eindigde Suriname als 104de bij de vrouwen, de mannen werden 127ste.

Hoewel de doelstelling niet is gehaald, is Kaslan niet ontevreden. “We hebben toch tien punten behaald en hebben progressie gezien bij diverse schakers”, zegt hij.

Zowel de vrouwen- als mannenselectie sloot het evenement af met tien competitiepunten. De vrouwen scoorden twintig bordpunten en de mannen 18,5.

“Het is de eerste keer dat de Surinaamse teams tien competitiepunten behalen op een olympiade”

De negende speelronde, een prestige partij tegen Guyana, was pittig, maar Suriname won met 2,5-1,5. In de laatste speelronde wist de Surinaamse kampioen Dewperkash Gajadin in één van de langste partijen het winnende punt te scoren tegen Somalië.

Het is de eerste keer dat de Surinaamse teams tien competitiepunten behalen op een olympiade. Voorheen bleven ze steken op negen. Daarom vindt Kaslan, ondanks dat de doelstelling niet werd gehaald en zes van de elf partijen werden verloren, de prestatie van de schaakploeg een applaus waard.

Leren van fouten

De voorzitter denkt dat er beter kon worden gepresteerd als de schakers voldoende hadden kunnen trainen. Hij krijgt bijval van secretaris Rosangela Dos Ramos. “Wij komen uit een Covid-19-pandemie, waardoor intensieve training niet mogelijk is geweest voor de spelers. Wij zullen eraan werken om vroeg met de training te beginnen voor de schaakolympiade van 2024 in Budapest.”

Ze noemt de deelname in India een goed leermoment, vooral voor de jongere spelers, want alleen zo kunnen ze ervaring opdoen en leren van hun fouten. “De spelers moeten eigenlijk nu al weten hoe mentaal sterk je ervoor moet staan en ook een fysieke goede conditie moet hebben.”

Geen titels

Shefali Creebsburg en Imaan Kalidjo hebben geen persoonlijke titels op het toernooi kunnen behalen. In de laatste speelronde kwam de tegenstander van Creebsburg niet opdagen en heeft zij reglementair gewonnen. “Het is best jammer, want ik wilde zo graag iets meenemen naar huis. Maar ik heb wel veel geleerd tijdens het toernooi door gedisciplineerd te blijven bij elke wedstrijd en dan maakt het niet uit tegen wie je speelt.”

Kalidjo heeft op één punt na de titel Candidate Master gemist. Hij moest zijn laatste partij winnen, maar verloor van de Somaliër Ahmed Nor Mohammed. “Misschien was het niet mijn dag. Maar ik had echt gehoopt dat ik zou winnen. Ik heb echt gestreden voor die punten”, aldus Kalidjo.

De zusters Catherine en Victoria Kaslan verbeterden hun rating met respectievelijk 22 om 52 punten. Bij de mannen lukte dat alleen aan Viresh Giasi. Gajadin, Casanova Sanches, Roger Matoewi, Joëlle Wijnhard en Alexandra Kaslan waren niet in staat hun internationale rating te verbeteren.

| de ware tijd | Door: Redactie