• donderdag 01 June 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

“Het hele onderwijssysteem is in de war”

| dagblad suriname | Door: Redactie

De najaarsvakantie voor de basisschool en het VOJ is op 18 augustus ingegaan. Vol trots lieten ouders op social media het eindresultaat van hun kinderen zien. 

Een vader, V.S., schreef: “Mijn dochter is over en niet doorgestroomd.” Deze vader wilde duidelijk kenbaar maken, dat zijn dochter over is met mooi rapport.

In een reactie tegenover Dagblad Suriname zegt de vader, dat hij het niet eens is met het nieuw onderwijssysteem. Volgens hem is dit niet eerlijk ten opzichte van kinderen die het heel jaar door wel hun best hebben gedaan. “Anderen die hun best niet hebben gedaan, gaan toch over naar

de volgende klas. Zo stimuleer je een kind niet. Die ziet dat hij toch overgaat zonder zijn best te doen”, zegt deze vader.

Volgens de vader moet het hele systeem weer onder de loep genomen worden. Zoals hij het beschrijft “is het heel systeem in de war.” “Kleine kinderen groeien op en nemen alles over wat ze zien of horen. En dan merken ze dat ze hun best niet hoeven te doen om over te gaan. Het heel systeem moet daarom weer in orde gemaakt worden”, aldus de vader. 

Kinderen met slecht rapport stromen gewoon door

Niet alleen deze vader uit zijn ongenoegen over het nieuwe onderwijssysteem. Zo zijn er nog meerdere ouders en leerkrachten die eigenlijk niet graag zien dat kinderen met een slecht rapport doorstromen naar de volgende klas. Hierbij zal volgens hen gedacht moeten worden aan de achterstand van zo’n kind. 

Ook is het de vraag in hoeverre de ouders betrokken worden bij het ondersteunen van zo’n kind. Het is noodzakelijk om vooral na te gaan wat de oorzaak is van een slecht rapport. Komt het door luiheid, komt het door huiselijke omstandigheden of problemen, of heeft het kind bijvoorbeeld een reken- of taalprobleem die onderzocht moet worden door een psycholoog?

SK

| dagblad suriname | Door: Redactie