• vrijdag 30 September 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘In het Caribisch gebied heeft bijna iedereen een hoge bloeddruk of suikerziekte’

| de ware tijd | Door: Redactie

door Valerie Fris

PARAMARIBO —Drie keer per week bewegen, anderhalve liter water per dag drinken en goed uitrusten zijn heel belangrijk voor een laag stressniveau in het lichaam. Dat vormt de essentie van de boodschap die arts, psycholoog en voedingsdeskundige Wendell Heesbeen woensdag gaf aan het goed opgekomen publiek in Blue Grand Café. “Hoe ouder men wordt hoe harder onze bloedvaten worden en daarom moeten wij flink bewegen. Alles wat zacht is in ons lichaam wordt hard en alles wat hard is wordt slap bij het ouder worden.

In het Carïbisch gebied heeft bijna iedereen een hoge bloeddruk of suikerziekte omdat wij

ons niet goed voeden en nauwelijks aan sport doen. Zelfs binnen het kantoor waar we werken rijden we bij wijze van spreken met de auto”, merkte Heesbeen die uit Curaçao komt. op. Hij verzorgde een lezing over hoge bloeddruk, hartaanval en hersenen op uitnodiging van organisatie Skin Glanz. Heesbeen benadrukte: “Vanaf ongeveer dertig jaar begint slagaderverkalking, verharding of vernauwing van de bloedvaten op te treden. Daarom moedig ik beweging aan.”

“In tachtig procent van alle gevallen gaat het om een herseninfarct en twintig procent is een hersenbloeding”

Bloeddruk

Bij een normale bloeddruk is de bovendruk 120 en de onderdruk 80. Een te hoog zoutgehalte kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk en daarom adviseert Heesbeen ook te letten op restauranteten omdat het algemeen bekend is dat daar bij het bereiden van maaltijden extra zout en suiker gebruikt wordt.

“Waar er veel zout in het lichaam is vindt vochtophoping plaats. Vandaar dat de huisarts bij een hoge bloeddruk plaspillen voorschrijft. En wanneer mensen continue last hebben van een verhoogde bloeddruk kan het gebeuren dat het hart groot of dik wordt”, zegt Heesbeen. Om te kunnen vaststellen of iemand last heeft van hoge bloeddruk moet die druk enkele keren per dag en soms zelfs meerdere dagen worden gemeten. Elke meting is een momentopname waarvan het resultaat moet worden geregistreerd.

Hartklachten

Symptomen bij hartfalen kunnen zijn het benauwd krijgen, opgezwollen enkels en benen. Bij een hartaanval kunnen beide armen verlamd raken, heeft men last van pijn tussen de schouderbladen, druk op de borst, angstig gevoel, veel zweten, duizeligheid en braken. Mensen die een hartinfarct of hartaanval hebben gehad moeten een labtest doen om te meten hoe hoog het cholesterol gehalte is. Er is namelijk goed en slechte cholesterol.

“De LDL-waarde bij cholesterol moet men zien als bolletjes vetten in onze slagader waardoor die vernauwd raken en er problemen met de bloedtoevoer ontstaan. De HDL-waarde neemt de pakketten in de slagader op. Is de HDL-waarde hoog dan is dat een goed teken”, zegt de arts. Ook het gewicht moet in de gaten gehouden worden waarbij het bloedsuikergehalte wordt gemeten en de body mass index niet groter dan 25 mag zijn. “Suiker vreet aan de wanden van het bloedvat en zorgt er dan voor dat er minder elasticiteit is in dat vat. Dus minder suiker gebruiken waar het mogelijk is.”

Overmatig alcoholgebruik en langdurige stress kunnen ook risicofactoren zijn voor hartproblemen. “Wat we zo nu en dan ook meemaken zijn sporters die een hartstilstand krijgen en in elkaar zakken. In die gevallen is het goed ze even een paar klappen te geven om te kijken of ze nog reageren. Daarna check je de pols en als die er niet meer is moet men beginnen te reanimeren.” Heesbeen zegt dat vanwege Covid-19 wereldwijd is afgesproken dat er geen mond op mond beademing meer plaatsvindt maar dat men gewoon doorgaat met reanimeren totdat de ambulance er is. Hij adviseert iedereen een ehbo-training te volgen om in nood precies te weten wat te doen.

Hersenen

Een verhoogde bloeddruk kan ook leiden tot een herseninfarct, hersenbloeding of een tia. “In tachtig procent van alle gevallen gaat het om een herseninfarct en twintig procent is een hersenbloeding”, zegt Heesbeen. Bij een herseninfarct zit er een bloedprop in het bloedvat en bij een hersenbloeding barst een bloedvat open. “Het is in deze gevallen belangrijk snel te handelen om blijvende invaliditeit te voorkomen.

Men zal merken dat iemand die een infarct krijgt, verward praat, gedesoriënteerd is en dat de mond scheef is. Een Tia is een signaal van een grote aanval die kan komen, maar is wel voorbijgaand. Na ongeveer 25 minuten is de persoon normaal omdat het lichaam op natuurlijke wijze herstelt.” Heesbeen zal ook in Nickerie een lezing verzorgen.

| de ware tijd | Door: Redactie