• dinsdag 15 June 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

HERSTELFASE ECONOMIE VAN DE MAAND BEGONNEN

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie

De urgentiefase voor herstel van de door de regering Bouterse achtergelaten financiële problemen is afgesloten. De crisismaatregelen zijn getroffen en schijnen hun doel te hebben bereikt. Althans, daarvan is president Chan Santokhi van overtuigd.

Op ziJn tijdlijn staat nu op schema: de herstelfase van de economie. Dit traject zal twee jaren duren.

Daarna volgt de groeifase, wat betekent dat de verkiezingen van 2025 tegemoet worden gegaan met een relatief goed draaiende economie. Dit is de verwachting van het staatshoofd.

De herstelfase en de aansluitende groeifase worden voor een goed deel gefinancierd door programma’s die voortvloeien uit de beklonken Extended Fund Facility met het Internationaal Monetair Fonds (IMF): 690 miljoen USD. Via IMF-connecties krijgt Suriname nog eens toegang tot bijna 300 miljoen USD van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), Caribische Ontwikkelingsbank (CDS) en de Wereldbank (WB). “Al met al ga je zien dat we in 3 jaar tijd een bedrag zullen hebben van bijna een miljard voor versterking van de Centrale Bank, verruiming van die internationale reserve, versterking van de monetaire stabiliteit, betalingsbalanssteun, maar ook begrotingssteun en uitvoering van projecten”, zegt de president.

Het gaat niet om geldovermakingen naar de staatskas om naar eigen inzichten te gebruiken. De regering zal projecten moeten inschrijven en ter goedkeuring voorleggen aan de financieringsinstituten.

“Dat hebben we gelukkig al tijdig gedaan”, zegt het staatshoofd. Hij verwijst naar een aantal projecten die de Raad van ministers is gepasseerd. “Het gaat om projecten op het gebied van productie, agrarische sector, toerisme, ontwikkeling binnenland, infrastructuur, woningbouw, opvang ook van de sociale noden, het sociaal vangnet en ICT-projecten. Nogmaals, allemaal projecten die moeten bijdragen dat Suriname in economische opzicht sterker en stabieler wordt”, zegt Santokhi.

UNITEDNEWS

 

 

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie