• zaterdag 04 December 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Herstel bultrug walvissen in zuidelijke Atlantische Oceaan

| starnieuws | Door: Redactie

De populaties van bultruggen zijn sterk aan het herstellen in hun voedselgebieden in de Zuid-Atlantische Oceaan. (Foto: Maren Reichelt)

Na overwegend slecht en somber nieuws over milieu en klimaat, is er nieuwe hoop voor de populaties van bultrug walvissen in de Zuid-Atlantische Oceaan. De populaties van bultruggen zijn sterk aan het herstellen op hun voedselgebieden in de Zuid-Atlantische Oceaan, met naar schatting meer dan 24.543 walvissen die elke zomer de poolwateren in de Scotia Arc gebruiken.

In Marine Ecology Progress Series die deze week is gepubliceerd, tonen waarnemingsonderzoeken uitgevoerd in 2019 door de British Antarctic Survey en het Institute of Marine Research in Noorwegen, aan dat grote groepen bultruggen nu terugkeren om zich te voeden in voormalige walvisvangst-hotspots zoals Zuid-Georgië.

Dezelfde onderzoeken bevestigden ook dat grote aantallen baleinwalvissen (43.824 baleinwalvissen, inclusief bultruggen, vinvissen en andere walvissen) zich nu in de zomer voeden in de wateren van Zuid-Georgië en de Zuid-Sandwicheilanden. Bultruggen waren de eerste soorten waarop commercieel werd gejaagd in de Scotia Arc, met ongeveer 27.000 dieren die tussen 1900 en 1950 werden gedood. De jacht op deze zoogdieren vond ook plaats in hun winterbroedplaatsen bij Brazilië.

Nadat de walvisvangst in Zuid-Georgië in de jaren zestig eindigde, waren walvissen de komende drie decennia een zeldzaam gezicht, maar de laatste jaren wordt het voeren van bultruggen een grote attractie voor de bezoekers van dit sub-Antarctische eiland in het Verenigd Koninkrijk.

Hoofdauteur Mick Baines van Wildscope zegt: "Goed nieuws over milieuverhalen is tegenwoordig helaas zeldzaam geworden, dus we zijn erg verheugd om het herstel van de bultruggenpopulatie in de zuidwestelijke Atlantische Oceaan te bevestigen na het verbod op commerciële walvisvangst dat de aantallen walvissen had uitgedund."

De nieuwe cijfers zijn gebruikt om te berekenen hoeveel krill walvissen elk jaar eten in de Britse overzeese gebiedsdelen. In Zuid-Georgië en de Zuidelijke Sandwicheilanden eten baleinwalvissen 4,8 tot 7,2 miljoen ton krill, wat ongeveer 7 – 10% is van de totale geschatte biomassa van krill in de regio.

Senior auteur dr. Jen Jackson van de British Antarctic Survey zegt: "Bultruggen zijn een van een aantal soorten die vóór de walvisvangst overvloedig voorkwamen in deze regio. Hun sterke herstel zal gevolgen hebben voor het hele Zuid-Atlantische ecosysteem, aangezien walvissen steeds grotere hoeveelheden krill consumeren en de kringloop van nutriënten in de oceaan waar ze zich voeden, vergroten. We moeten meer onderzoek doen om de impact van dit herstel op het ecosysteem en op krill te begrijpen."

| starnieuws | Door: Redactie