• donderdag 09 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Hernieuwbare energie hoog op agenda regionale conferentie in Hotel Torarica

| dagblad suriname | Door: Redactie

De Energie Autoriteit Suriname (EAS), de Suriname Energy Chamber (SEC) en het Caribbean Centre for Renewable Energy & Energy Efficiency (CCREEE) organiseren 29 enn 30 november en 1 december in Hotel Torarica het driedaagse Regional and Suriname Renewable Energy Forum. 

Dit forum is bedoeld om informatie en ideeën uit te wisselen om te komen tot duurzame energie-technologie en -modellen voor Suriname. Daarnaast is de focus ook gericht op het aankaarten van ontwikkelingen en uitdagingen op dit gebied. Het forum is ook onderdeel van de Caricom energiemaand. 

Tijdens de persconferentie op 28 november zijn vertegenwoordigers van de organisatoren ingegaan op het belang van

hernieuwbare energie.

In de Caricom-regio is november uitgeroepen tot energiemaand om het bewustzijn over energieverbruik te vergroten en energiebesparende acties aan te moedigen. Volgens Dave Abeleven, directeur van de EAS, is het de bedoeling om met dit forum hernieuwbare energie op de voorgrond te brengen.

“Er is de afgelopen maanden veel aandacht besteed aan olie en gas, maar tegelijk is er wereldwijd meer aandacht gevraagd om ervan af te stappen.” Suriname heeft zich ook aan gecommitteerd aan de VN-Klimaattop COP27. “Het gaat niet per se om een keuze voor olie en gas of hernieuwbare energie, want olie en gas zal nog de komende jaren blijven, maar we moeten hernieuwbare energie meer aandacht geven in onze energiesector”, stelt Abeleven.

Uit de regio zullen universiteiten ook deelnemen, waarbij de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) een belangrijke rol heeft. De AdeKUS,  met name de Faculteit der Technologische Wetenschappen zal een aantal sessies verzorgen, onder meer over hun zonne-energiepark dat wordt opgezet op de campus.

| dagblad suriname | Door: Redactie