• vrijdag 19 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Herlancering buurtmanagers te Sunny Point

| starnieuws | Door: Redactie

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie.

Het ministerie van Justitie en Politie heeft nieuw leven ingeblazen in buurtmanagement. De herlancering vond woensdag plaats te Sunny Point, in aanwezigheid van minister Kenneth Amoksi. Buurtmanagement of community policing is onderdeel van preventieve buurtveiligheid. Samen met de gemeenschap wordt nagegaan wat de problemen en de oorzaken zijn, zodat er samen aan oplossingen gewerkt kan worden.
Het project buurtmanagement bestond er sinds 2005, maar is door de jaren heen doodgebloed. Vanwege de behoefte binnen de gemeenschap is binnen de regering het plan opgevat om het project weer op te starten. Verschillende buurten zijn voorzien van een buurtmanager.

Minister Amoksi deelde mee dat dit project onderdeel is van het herstelplan dat gefinancierd wordt door de Caribbean Development Bank (CDB). “Buurtmanagement wordt gedaan met de gemeenschap, daarom hebben wij ervoor gekozen de lancering te doen in een buurthuis, in het bijzijn van de buurtbewoners”, zei Amoksi. “Veiligheid is niet alleen zaak van het ministerie van Justitie en Politie, maar van de samenleving".

Bij de herlancering zijn de buurtmanagers van Sunny Point, Flora, Lelydorp, Kwatta, Livorno, Latour, Nieuwe Haven, Centrum Paramaribo, Nieuwe Grond, Meerzorg, Moengo, Albina, Sophia’s Lust en Uitvlugt gepresenteerd, meldt het ministerie. Een buurtmanager is een politieagent met dezelfde bevoegdheden, die zich meer richt op het sociale contact met de gemeenschap. De functionaris zorgt voor criminaliteitspreventie en zet zich in voor de veiligheid binnen zijn werkgebied. Indien nodig worden diverse instanties ingeschakeld.

Henry Kia, landelijke coördinator Buurtmanagement, zegt dat een normale politieagent zich meer bezighoudt met het onderzoeken van strafzaken. Een buurtmanager daarentegen richt zich voornamelijk op preventie. Gisteren hebben 27 buurtmanagers hun certificaten in ontvangst mogen nemen. 23 zijn gelijk aangesteld als buurtmanager (wijkagent). De rest wordt op een nader te bepalen datum aangesteld. De buurten zijn Kwatta 2x, Albina, Van Dijk, Munder, Uitgangscentrum, Spohiaslust, Sunny Point, Flora A en B, Abrabrokie, Goedever-wachting, Hannaslust, Livorno, Pontbuiten, Meerzorg 2x, Santodorp, Lelydorp 2x, Uitvlugt en Moengo en Centrum.

| starnieuws | Door: Redactie