
Herdenking Kodjo, Mentor en Present: ‘Een mens zonder cultuur is als een boom zonder wortel’
| de ware tijd | Door: Redactie
Tekst en beeld Ricky Wirjosentono
PARAMARIBO — Een markante, maar dieptreurige datum in de slavernijgeschiedenis van Suriname is zaterdag 26 januari 1833. Op die dag werden drie tot slaaf gemaakte jongemannen Kodjo, Mentor en Present in het openbaar, gebonden aan een paal aan de Heiligenweg, levend verbrand. Het was gisteren precies 190 jaar geleden dat de koloniale overheersers dit wrede, onmenselijke vonnis voltrokken.
De plek waar het gebeurd moet zijn, werd omgedoopt tot een ‘pleintje’ dat naar de drie verzetshelden werd vernoemd. De Feydrasi fu Afrikan Srananman heeft gisteren voor de 27ste keer een herdenking gehouden.
“Het eerste moet zijn dat we op
spirituele manier sorry tegen elkaar zeggen. Niet voor ons, maar voor de volgende generatie”Zelfreflectie
Ondervoorzitter Clifford Anthoni merkte op dat een mens zonder cultuur is als een boom zonder wortel. Volgens hem wordt de mentale geest tot de dag van vandaag nog gekoloniseerd, wat maakt dat de burgers weinig tijd hebben voor hun geschiedenis.
Hij stelde dat sommige bevolkingsgroepen via hun structuren hun cultuur overbrengen van generatie op generatie. Ook op sommige scholen wordt daaraan aandacht besteed. Doelende op de Afro-Surinamers zei hij: “Maar onze cultuur is kapotgeslagen, los van de wreedheden die hebben plaatsgevonden. Zodanig dat we niet weten wie we zijn, waar we zijn, wat we zijn … dat is een probleem. Het is belangrijk dat we durven om de vinger op de zere plek te zetten – waar de zwaktes van ons optreden zijn – want zonder aan zelfreflectie te doen gaan wij er niet uit komen.”
Anthoni verwees naar de door de witte mens gebezigde uitspraak ‘ware woorden zijn niet mooi en mooie woorden zijn niet waar’. “En als je kreten hoort die men lanceert dan denk je: ‘zijn we wel goed wijs over ons slavernijverleden’. Geld is niet het probleem. Ons denken is ons probleem. Want het geld kan komen en voordat je denkt is het weer aan de overkant. Als je denken niet verandert kan je het vergeten. Het is een stukje zelfreflectie. We zijn nog niet daar waar we moeten zijn.”
Speciale programma’s
Er is volgens Anthoni een zodanige achterstand dat er speciale programma’s moet komen om die in te halen. “Programma’s op het niveau dat wij mee kunnen doen met de anderen. Als je programma’s hebt om te werken aan het verkleinen van de achterstand kom je in een positie waarbij je kan praten over herstel. Maar nogmaals, het begint allemaal met zelfreflectie.” Hij benadrukte dat doordat er verdeeldheid is geweest, de Afro-Surinamer zich heeft laten gebruiken door anderen.
“We hebben elkaar heel veel pijn aangedaan. Het eerste moet zijn dat we op spirituele manier sorry tegen elkaar zeggen. Niet voor ons, maar voor de volgende generatie moeten we de handen in elkaar slaan en op basis van duidelijk afspraken werken aan het herstel binnen de doelgroep”, klonk de oproep van de ondervoorzitter.
| de ware tijd | Door: Redactie