• donderdag 25 February 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Henry Ori: Structuren nodig voor investering diaspora

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie

Henry Ori, voorzitter van de presidentiële commissie Diasporakapitaal en Diasporabank. (Foto: CDS)

Henry Ori, voorzitter van de presidentiële commissie Diasporakapitaal en Diasporabank zegt in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname, dat bij het uit te voeren diasporabeleid, communicatie centraal staat. “Er zullen frontofficers ingezet moeten worden die de ideeën of aspiraties die mensen hebben kunnen vertalen, de netwerken en type projecten die de diaspora vanuit Nederland wil oppakken in Suriname.”

De commissie heeft op verzoek van president Chan Santokhi een presentatie verzorgd aan het staatshoofd, die behoefte had aan een toelichting van het rapport dat de commissie recent heeft uitgebracht. Santokhi wilde onder andere weten welke aspecten van belang zijn binnen het diasporabeleid. In het rapport is aangegeven hoeveel kapitaal er mogelijk aangetrokken kan worden bij de diaspora in Nederland.

“Er is een verdienmodel bekeken,” legt Ori uit. “Jaarlijks komen mensen uit diaspora in met kapitaal welke vloeit naar de Surinaamse economie. We zien dat allemaal niet. Het is verborgen in contant geld. Het is verborgen in goederen en dienstverlening. Ook de toeristen die gemiddeld tussen 1000 en 1500,- Euro uitgeven tijdens hun reis. Niet te vergeten de zakenrelaties. Als je dit alles berekent, dan komen we op een bedrag in de orde van zestig miljoen Euro op jaarbasis. Wij weten op gevoel af dat de diaspora altijd al investeert in Suriname. Wat wij doen is het legitimeren en zeggen: wij erkennen het als regering. Wij hebben er structuren ervoor gezet. Wij heten jullie welkom en we gaan samenwerken om die inbreng en inzet alleen maar te vergroten.”
Santokhi zal tijdens zijn bezoek aan Nederland gesprekken voeren met de diaspora aldaar. “Er liggen concrete plannen klaar voor de totstandkoming van beleid en wetgeving ten aanzien van compliance,” zegt Ori. Hij geeft aan dat de regering in dat kader een 400-tal projecten heeft geïdentificeerd. Zaken moeten volgens hem goed op elkaar zijn afgestemd. Hij noemt onder andere vraag en aanbod. “We investeren in samenwerking. We moeten meer gaan bijhouden wat het belang en de inbreng is van diaspora mensen.”

Datum: | Born: Starnieuws | Door: Redactie