• zondag 21 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Haïtianen ingenomen met toestemming president voor hereniging

| starnieuws | Door: Redactie

De Haïtiaanse gemeenschap is blij met het besluit van de regering om te kunnen herenigen met familie uit haar geboorteland. De eerste groep van 500 personen is al onderweg naar Suriname. Dit is bekendgemaakt bij de herdenking van 46 jaar Haïtiaanse immigratie naar Suriname. Consul-generaal Jean-Claude Lappe is namens de Haïtiaanse gemeenschap, president Chan Santokhi zeer erkentelijk voor de tegemoetkoming. 

De herdenking is in klein verband herdacht op het Kwatta Sportcomplex, dicht bij de 4e Rijweg. Diverse sprekers hebben aangegeven dat de Haïtiaanse gemeenschap wegschuift van de agrarische sector en aan het doorbreken is in andere sectoren. De eerste

groep Haïtianen is op 14 juli 1977 in Suriname aangekomen. De mensen werden te werk gesteld op de suikerrietplantages te Mariënburg, Commewijne. De volgende generaties scholen zich, een flink aantal ook op academisch niveau. 

"We voelen ons hier thuis," merkt Lappe op. "Dit is het eerste land waar ik merk dat Haïtianen met open armen worden ontvangen. Ik ben de Surinamers en hun regering erg dankbaar daarvoor. Zeer grote dank voor de president voor alles wat hij doet voor de Haïtiaanse gemeenschap. Hij heeft bijvoorbeeld sinds 28 mei van dit jaar besloten dat er nu vluchten kunnen worden uitgevoerd
om Haïtianen naar hier te brengen." 

"Hij (de president) heeft ook toestemming gegeven voor herenigen van families," vervolgt de consul-generaal. "De Haïtianen hier hebben nog familie in hun geboorteland die ze lang niet hebben gezien, zonder wie ze moeten leven. Met het besluit van de regering kunnen de mensen nu hier komen. We hebben al 1.500 verzoeken gehad voor hereniging. Er zijn al ruim 500 personen onderweg naar of al in Suriname. De anderen wachten om te komen. We zijn de Surinaamse regering zeer dankbaar hiervoor." 

Asis Gajadien, vertegenwoordiger van president Chan Santokhi, heeft benadrukt dat de president de Haïtiaanse gemeenschap zeer serieus neemt. Hij heeft daarom groen licht gegeven voor de vluchten uit Haïti en het herenigen van families, geeft hij aan. Lappe roept de Haïtiaanse gemeenschap op om de geboden kansen niet te laten liggen en  te blijven bijdragen aan de ontwikkeling van het land dat hen met open armen heeft ontvangen.

| starnieuws | Door: Redactie