• vrijdag 17 September 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Haïtiaanse premier wordt ondervraagd in moordzaak Moïse

Datum: | Bron: suriname herald | Door: Redactie

De Haïtiaanse premier Ariel Henry wordt door de justitiële autoriteiten ondervraagd als onderdeel van hun onderzoek naar de moord op president Jovenel Moïse. Henry spreekt van afleidingsmanoeuvres door de openbare aanklagers.

De hoofdaanklager van Haïti vroeg de premier vrijdag om hem deze week te ontmoeten om uit te leggen waarom hij op 7 juli in zijn privéwoning in de hoofdstad Port-au-Prince met een van de hoofdverdachten sprak van de moord op Moïse.

De moord op de president bracht Haïti, die al worstelde met toenemend bendegeweld en politieke instabiliteit, in verdere wanorde. De Haïtianen hebben een grondig en onafhankelijk onderzoek geëist naar wat er is gebeurd.

“Ik wil degenen die het nog niet begrepen hebben, vertellen dat afleidingstactieken om verwarring te zaaien en te voorkomen dat justitie rustig zijn gang gaat, geen stand zullen houden”, schreef Henry zaterdag op Twitter. Jovenel Moïse. Foto: AFP

“De echte schuldigen, de breinen en sponsors van de verfoeilijke moord op president Jovenel Moïse, zullen worden geïdentificeerd, voor het gerecht worden gebracht en ze zullen gestraft worden voor hun misdaad”, zei hij in een andere tweet.

Vrijdag vroeg aanklager Bed-Ford Claude Henry om dinsdag te verschijnen om vragen over de telefoontjes te beantwoorden. De politie is nog steeds actief op zoek naar de voormalige functionaris, Joseph Felix Badio, die werkte in de anticorruptie-eenheid van het Haïtiaanse ministerie van Justitie.

Badio's telefoon werd naar verluidt getraceerd naar het gebied in de buurt van Moïse's woning toen hij Henry twee keer belde in de vroege uren van 7 juli, nadat de president was vermoord.

Aangezien er al een rechter is aangesteld om het onderzoek te behandelen, heeft Claude in theorie niet de bevoegdheid om iemand te dagvaarden, maar hij rechtvaardigde zijn verzoek door de "extreme ernst" van het onderzoek aan te halen, wat in het "nationale belang" is.

Een premier kan wettelijk niet worden ondervraagd tenzij de president daarvoor toestemming geeft, maar in de nasleep van de moord op Moïse heeft Haïti geen president. Claude specificeerde dat Henry's deelname aan ondervraging vrijwillig zou zijn "gezien de geldende beperkingen" vanwege zijn functie.

Tot dusver zijn 44 mensen, waaronder achttien Colombianen en twee Amerikanen van Haïtiaanse afkomst, gearresteerd in verband met het onderzoek naar de moord op Moïse. Geen van de bewakers van de president raakte gewond bij de aanval.

Datum: | Bron: suriname herald | Door: Redactie