• zaterdag 04 December 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Haïti: Bendeleider dreigt zendelingen te doden

| starnieuws | Door: Redactie

Mensen lopen langs banden die in brand zijn gestoken als onderdeel van een protest tegen de regering in Port-au-Prince. (Foto: AP)

De leider van de Haïtiaanse bende die ervan wordt verdacht 17 leden van een missiegroep uit de Verenigde Staten te hebben ontvoerd, heeft gedreigd de gijzelaars te doden als zijn eisen niet worden ingewilligd. Wilson Joseph, leider van de 400 Mawozo-bende, stelde het ultimatum in een video die donderdag op sociale media werd geplaatst.

"Ik zweer bij de donder dat als ik niet krijg waar ik om vraag, ik een kogel in de hoofden van deze Amerikanen zal schieten", zei Joseph in de video.

Eerder deze week zeiden Haïtiaanse functionarissen dat de bende US$ 1 miljoen losgeld per persoon eist om de gijzelaars te bevrijden.

Sprekend voor de doodskisten van bendeleden die blijkbaar door de politie zijn vermoord, bedreigde Joseph de Haïtiaanse premier Ariel Henry en het hoofd van de nationale politie Leon Charles in de video. "Jullie maken me aan het huilen. Ik huil water. Maar ik ga jullie bloed laten huilen", zei hij.

Intussen gingen de protesten in de hoofdstad Port-au-Prince tegen de verslechterende veiligheidssituatie in Haïti, donderdag voor de vijfde dag door.

Haïtiaanse arbeiders gingen op 18 oktober in algemene staking om te protesteren tegen de toenemende onveiligheid en het geweld tussen bendes na de ontvoering van de christelijke missionarissen.

“De zorg nu, vooral nadat deze video is gepubliceerd, is dat de spanningen zullen blijven escaleren; er is angst dat het geweld op straat kan verergeren', zei Rapalo.

De gijzelaars werden ontvoerd, nadat ze op 16 oktober een weeshuis buiten Port-au-Prince hadden verlaten. Zestien van de ontvoerden zijn Amerikanen en één is Canadees. Vijf van hen zijn kinderen, waaronder een baby van acht maanden.

Christian Aid Ministries, de in Ohio gevestigde zendingsgroep waarvan de leden werden ontvoerd, riep op tot een dag van vasten en gebed voor de gijzelaars op donderdag en drong er bij de mensen op aan om te bidden voor zowel de ontvoerden als de ontvoerders.

"Bid voor de ontvoerders, dat ze de liefde van Jezus zullen ervaren en zich tot hem wenden, en we zien dat als hun ultieme behoefte", zegt Weston Showalter, een woordvoerder van de groep. “We vragen ook om gebed voor regeringsleiders en autoriteiten die zich bezighouden met de zaak en werken aan de vrijlating van de gijzelaars.”

Volgens een bericht uit Millersburg, Ohio, zei John Hendren van Al Jazeera dat de ontvoeringen "stressvol" zijn voor mensen die verbonden zijn met de zendelingengroep. "De mensen met wie we hebben gesproken, hebben allemaal hun diepe bezorgdheid geuit voor die missionarissen, vooral na de dreiging die werd geuit door de leider van die ontvoeringsgroep", zei Hendren.

Haïti, een van de armste landen ter wereld, heeft te lijden gehad van periodieke natuurrampen, bendegeweld en een langdurige politieke crisis die verergerd werd door de moord op president Jovenel Moise in juli.

Het land heeft de afgelopen weken een golf van ontvoeringen gezien. Het centrum voor Analyse en Onderzoek naar Mensenrechten (CARDH), een Haïtiaanse ngo, zei woensdag dat in de eerste helft van oktober minstens 119 mensen zijn ontvoerd door criminele bendes in Haïti, na 117 gevallen in september.

"Burgers vertrouwen de Haïtiaanse nationale politie niet en dit vormt een probleem, omdat we geen efficiënte politiemacht kunnen hebben als de bevolking niet meewerkt", vertelde Gedeon Jean, directeur van CARDH, eerder deze week aan AFP.

De Amerikaanse regering heeft beloofd samen te werken met de Haïtiaanse autoriteiten om de Amerikaanse gijzelaars te bevrijden. “We zijn in de regering meedogenloos hierop gefocust, inclusief het sturen van een team naar Haïti van het ministerie van Buitenlandse Zaken;  we werken zeer nauw samen met de FBI, die in dit soort zaken de leiding heeft; we zijn in constante communicatie met de Haïtiaanse Nationale Politie, de kerk waartoe de missionarissen behoren, en met de Haïtiaanse regering”, zei minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dinsdag. "En we zullen er alles aan doen om de situatie op te lossen."

| starnieuws | Door: Redactie