• woensdag 21 April 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Gynaecologen die stiekem foto’s en films maken van naakte patiënten beter in de gaten houden

Datum: | Bron: gfcnieuws.com | Door: Redactie

GFC NIEUWSREDACTIE– Het Kritische Surinaamse VrouwenCollectief (KSVC) zegt dat de zaak van de gynaecoloog die jarenlang stiekem foto’s en filmpjes heeft gemaakt van vele honderden jonge vrouwen die naakt bij hem op de onderzoekstafel hebben gelegen en een aantal van hen onder narcose heeft misbruikt, een les moet zijn voor gezondheidsautoriteiten om de privacy van patiënten veel beter in de gaten te houden.

Het maken van naaktbeelden door artsen of gezondheidswerkers van vrouwelijke maar ook mannelijke patiënten die liggen of zitten op de onderzoekstafel, of het bedwelmen en vervolgens misbruiken, is ten strengste verboden.

Echter blijkt het in sommige landen toch voor te komen dat medici ernstig in de fout gaan.

Het Kritische Surinaamse VrouwenCollectief zegt dat de kwestie van de gynaecoloog George Tyndall wederom bewijst dat vrouwen bijna nergens honderd procent veilig zijn.

“Dat 710 vrouwen op een onderzoekstafel bij een gynaecoloog zijn misbruikt toont wederom aan hoe kwetsbaar wij zijn. Deze zaak moet ons allen en ook de autoriteiten alert maken. Er moeten veiligheidskleppen worden ingebouwd”, aldus het Kritische Surinaamse VrouwenCollectief.

Het KSVC benadrukt in een verklaring dat er geen enkele indicatie is dat dergelijke gevallen in Suriname zijn voorgekomen. Maar, is van oordeel dat vrouwen waar dan ook te allen tijde erg alert moeten zijn.

De Amerikaanse gynaecoloog George Tyndall die werkzaam was op de Universiteit van Zuid Californië heeft lange tijd zijn gang kunnen gaan omdat er geen controlemechanismen waren en kon zo honderden vrouwen misbruiken.

De universiteit heeft intussen een deal gesloten met de slachtoffers die gezamenlijk ruim 1.1 miljard Amerikaanse dollars schadevergoeding krijgen uitgekeerd.

De rechtszaak tegen de Amerikaanse gynaecoloog is nog gaande. Het is de verwachting dat hij levenslang de bak ingaat.

Datum: | Bron: gfcnieuws.com | Door: Redactie