• zondag 16 May 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GUYANA VERDIENDE IN 2 JAREN 300 MILJOEN USD AAN OLIE/ GELD RUSTIG GEPARKEERD

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie

Foto: Guyanese president, Irfaan Ali op een persconferentie

Guyana zal de bijna USD 300 miljoen aan beschikbare olie-inkomsten niet aanraken totdat de Petroleum Commissie is opgericht en de Sovereign Wealth Fund wetgeving is gewijzigd. Het relatief gigantisch bedrag is in minder dan 2 jaren tijd verdiend aan de maatschappijen die in het zeegebied opereren.  

“We moeten een aantal dingen doen om de Petroleum Commissie op te richten. We moeten ook kijken naar de wetgeving voor het Sovereign Wealth Fund. Dat zijn dingen die we moeten doen, maar op dit moment kijken we niet naar de olie-inkomsten om de overheidsuitgaven te dekken”, zei de Guyanese president, Irfaan Ali op een persconferentie. Sinds begin van de olieproductie, in december 2019, heeft Guyana USD 267.668.709 verdiend, inclusief USD 21 miljoen aan royalty’s, uit 5.009.797 vaten olie. De inkomsten zijn gestort in Guyana’s Natural Resources Fund bij de Federal Reserve Bank in New York, in overeenstemming met de bestaande wet op het staatsinvesteringsfonds die was aangenomen door de toenmalige regering onder leiding van David Granger.

President Ali heeft wel wat gebieden kunnen identificeren die een goede injectie zouden kunnen gebruiken. Tot de prioriteiten behoren gezondheidszorg, onderwijs, voedselzekerheid en huisvesting.

Ook investeringen in een energiemix als onderdeel van een energiecorridor waarbij Guyana, Suriname en Brazilië betrokken zijn is in de planning.

Gedacht wordt aan de verwerkingsindustrie, industriële ontwikkeling en infrastructuur.

De president geeft aan dat het regeringsplan erop gericht is om de sociaaleconomische kloof in de samenleving zoveel als mogelijk weg te maken. “Bij het creëren van deze kansen moeten we ervoor zorgen dat er gelijkheid is en dat de kloof tussen degenen die wel en degenen die geen kansen hebben niet groter wordt. De middelen moeten worden gebruikt om die kloof te dichten”, aldus Ali.

UNITEDNEWS

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie