• zondag 25 July 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Grootopperhoofd Kwinties weet niets af van verdwenen geld

Datum: | Bron: suriname herald | Door: Redactie

Het grootopperhoofd van de stam der Kwinties, Remon Clemens, heeft er moeite mee dat iemand die beweert dorpeling te zijn aangeeft dat er SRD 1000.000 uit de dorpskas is verdwenen. De 'granman' roept personen die anders beweren op om met de bewijsstukken op tafel te komen. Het grootopperhoofd reageert via zijn secretaris Rayen Clemens op vragen van Suriname Herald.

"Wie is de dorpsbewoner? We roepen degene op om zich aan te melden met de bewijsmiddelen of adviseren hem of haar naar de politie te stappen of de procureur-generaal aan te schrijven voor een grondig onderzoek." Het stamhoofd zegt dat hij niet teveel in de achteruitkijkspiegel wil kijken. "Wij kijken vooruit en de achterstand die de stam heeft moet weggewerkt worden. Ik wil vrede, rust, eenheid en ontwikkeling," laat hij via zijn secretaris optekenen.

Secretaris Clemens zegt dat toen hij zich in oktober van het vorig jaar aansloot er ongeveer SRD 50.000 in kas was. Dit bedrag is gebruikt voor de 'puru blaka'-activiteiten van het ingeslapen stamhoofd Andre Mathias.

"Er was een afspraak met de vorige regering dat het geld teruggestort zou worden. Dingen zijn niet gegaan zoals ze moesten, maar het stamhoofd zegt dat hij met een schone lei wil beginnen." Het grootopperhoofd geeft verder aan dat hij het bewijs wil. "Als je iemand zijn naam noemt moet je zeker zijn. Ik wil dat mijn stam positief in het nieuws komt."

Het stamhoofd heeft naar wat wordt beweerd geen geld aangetroffen in kas. Bij het aantreden van deze regering was de kas al op nul. Door de vorige regering was er een begroting gemaakt van boven de SRD 1 miljoen voor alle activiteiten vanaf het begraven van Mathias tot het installeren van het nieuwe stamhoofd.

De begroting was goedgekeurd, maar volgens Clemens hebben de vorige beleidsmakers dat geld nooit vrijgemaakt. Vandaar dat er geld geleend is (SRD 50.000) uit onze kas. "We hebben toegestemd, omdat de periode voor ontrouwing al was genaderd," zegt de granman via zijn secretaris.

Hoever Naomi

Datum: | Bron: suriname herald | Door: Redactie