• zondag 16 May 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GROEIENDE ONTEVREDENHEID BIJ DE POLITIE/ ER BROEIT WAT

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie

Er is wat aan het broeien onder de manschappen van het Korps Politie Suriname (KPS). Volgens Raoul Hellings, voorzitter van de Surinaamse Politiebond (SPB) is er sprake van werkstress, ontevredenheid, onderbezetting en onzekerheden qua secundaire voorzieningen. Het is een kwestie van tijd dat de vlam in de pan slaat. Hellings praat zelfs over een tijdbom die aan het tikken is onder de manschappen.

Er is behoefte aan meer politiepersoneel om naleving van de lockdown-maatregelen optimaal te kunnen uitvoeren. Ook voor het aanpakken van de verruwde criminaliteit zijn er extra manschappen nodig. Volgens Hellings heeft het politieapparaat tenminste 3500 manschappen nodig om de werkdruk te verlichten en zich optimaal van haar kerntaken te kunnen kwijten.

Het korps telt momenteel ruim 2000 manschappen, waarvan 300 uit de actieve politiedienst gehaald zijn om als lijfwachten voor hoogwaardigheidsbekleders te fungeren.

Indien de regering, met name het Ministerie van Justitie en Politie (Juspol), aankondigt hard te zullen optreden tegen de toenemende criminaliteit, dan is het volgens Hellings de vraag vanwaar de extra en gemotiveerde krachten vandaan gehaald zullen worden om het beoogd doel te realiseren.

Er is ook ontevredenheid over de ziektekostenverzekering van het politiepersoneel. De manschappen zijn aangesloten bij het Staatsziekenfonds (SZF), maar er wordt van hen verwacht dat zij vooruitbetalen voor medische zorgt. Er vindt nadien wel restitutie plaats, maar niet voor het totaal gedrag. Volgens Hellings gaat het om niet meer dan 60% restitutie.

Het ziek melden of verlof opnemen gaat ook niet makkelijk, vanwege de onderbezetting bij het korps. “Je probeert als vakbondsman je mensen in het gareel te houden, maar ik kan u zeggen dat mensen zeer ontevreden zijn en dat er een moment gaat aanbreken waarop ik de mensen niet meer in toom ga kunnen houden”, zegt de voorzitter van de Surinaamse Politiebond.

UNITEDNEWS

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie