• maandag 16 May 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Granman Aboikoni vraagt meer tijd voor bestuderen wet

| starnieuws | Door: Redactie

Commissievoorzitter Asis Gajadien (VHP) spreekt de krutu te Asidonhopo toe. Dit in aanwezigheid van de Assembleeleden en granman Albert Aboikoni.

De commissie die de openbare behandeling van de Wet Collectieve Rechten van Inheemse en Tribale Volken voorbereidt, is zondag naar de residentie van Saramaccaanse granman Albert Aboikoni geweest. Daar zijn in een krutu het grootopperhoofd en traditionele gezagsdragers geraadpleegd. Vertegenwoordigers van de Vereniging van Saramaccaanse Gezagdragers waren eveneens aanwezig. Commissievoorzitter Asis Gajadien zegt aan Starnieuws dat er meer tijd is gevraagd om de wet grondig door te nemen. De overheid heeft op het laatste moment geen middelen beschikbaar gesteld voor deze missie.

De granman heeft aan de commissie van rapporteurs uitgelegd dat er meer tijd nodig is om de structuren te raadplegen en de wet te bestuderen. Van de regering wordt verwacht dat de Saramaccaanse gemeenschap de ruimte van de regering zal krijgen.

Bij de krutu van afgelopen zondag waren de structuren volledig afhankelijk hun eigen middelen en sponsoren omdat de Staat op het laatste moment heeft afgezegd om in te komen met de middelen. Ook waren de documenten niet opgestuurd door het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport, zegt Gajadien.
De commissieleden Jennifer Vreedzaam (NDP), Ronny Asabina (BEP), Ronny Aloema (VHP), Ebu Jones (NDP) en Henk Aviankoi (VHP/vaste toehoorder) maakten deel uit van de delegatie. Niet aanwezig waren de commissieleden Josafat Kanape (ABOP) en Patricia Etnel (NPS). Ook de voorzitter van de presidentiële commissie, Patricia Meulenhof is meegereisd met de Assembleedelegatie. De kosten voor de reis zijn voornamelijk gedekt door ACT Suriname.

| starnieuws | Door: Redactie