• zaterdag 10 April 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GEVOLGEN VERNIETIGING HULPDAMMEN AFOBAKA LAAT GOUDZOEKERS KOUD

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie

Eén breuk in een wand van een hulpdam kan voor een domino-effect zorgen, waarbij ook andere hulpdammen van de Afobaka krachtcentrale in Brokopondo het begeven.

Alle dorpen langs de Surinamerivier lopen hiermee gevaar. Ook kan de stroomlevering vanuit Afobaka naar de EBS, volgens dit scenario, niet gegarandeerd worden. Dit gevaar is nog altijd reëel voor de nationale veiligheid van Suriname.

Illegale goudzoekers gaan onverkort door met het vernietigen van structuren rondom het stuwmeer, ondanks diverse waarschuwingen. Die graven maar raak nabij de hulpdammen, waardoor de waterwerken instabiel worden. De hulpdammen moeten het water helpen beheersen, maar kunnen dit straks niet meer.

De 14 hulpdammen staan aan weerskanten naast de hoofdstuwdam om het water binnen het meer te houden.

Als die dammen door de goudwinning ondermijnd worden, ontsnapt het water met grote kracht en komt een enorm groot gebied blank te staan, met als gevolg dat vele mensenlevens en dieren verloren kunnen gaan.

De impact brengt verder met zich mee: duizenden daklozen, uitbraak van epidemieën, vernietiging van het achterland en onbeschrijfelijke schade aan de economie.

Er is meermalen aan de bel getrokken, maar de autoriteiten blijken machteloos te zijn tegenover de goudwinning nabij de hulpdammen. Langer dan acht jaren wordt er gewag gemaakt van de zorgwekkende situatie. Ook de bauxietmaatschappij Alcoa/Suralco, de bouwer van de stuwdam, heeft in het verleden op meerdere momenten aandacht gevraagd voor de problematiek.

De Commissie Ordening Kleinschalige Goudsector Suriname (OKGS) kreeg eerder deze week een pick-up gedoneerd van de Staatsolie Maatschappij Suriname om de controlewerkzaamheden bij de hulpdammen op te voeren.

Er is echter meer equipment. “Voertuigen, drones, boten, ATV’s en niet te vergeten het administratief gedeelte”, zegt de general manager van OKGS, Wilson Balansi.

“Als we het heel achterland van Suriname moeten bemannen dan hebben we best wel nog meer mensen nodig. Dan praat ik over misschien gespecialiseerde eenheden, zoals militairen, brandweer, KPA, KPS, enzovoorts.”

UNITEDNEWS

 

 

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie