• donderdag 09 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Getuigen Decembermoorden blijven bij eerdere verklaringen

| de ware tijd | Door: Redactie

Plaatselijke schouw in Fort Zeelandia

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Getuigen die in de nacht van 7 op 8 december 1982 in Fort Zeelandia aanwezig waren toen vijftien weerloze mannen door militairen werden doodgeschoten, houden vast aan de verklaringen die zij de afgelopen jaren voor de Krijgsraad en bij de rechter-commissaris in strafzaken hebben afgelegd. Zo bleek dinsdag bij de voortzetting van de hogerberoepszaak in het Decembermoordenproces.

In het fort werd een descente, een plaatselijke schouw gehouden door het Hof van Justitie. Getuigen en verdachten moesten onder andere bij het Bastion Veere waar de moorden zijn gepleegd aanwijzingen doen en verklaringen afleggen.

Bouterse was

in het fort

Behalve de verdachten Desi Bouterse, Ernst Geffery, Iwan Dijksteel en Stephanus Dendoe waren ook de getuigen Jankipersad, Flöhr en Djojoatmo aanwezig. Verdachte Benny Brondenstein had zich ziek gemeld. Alle getuigen hebben vastgehouden aan de verklaring die ze gedurende het proces in eerste aanleg onder ede hadden afgelegd.

Zij gaven aan dat Bouterse op 7, 8 en 9 december 1982 aanwezig was in het Fort Zeelandia toen de vijftien mannen standrechtelijk werden geëxecuteerd. De vijftien werden in de nacht van 7 op 8 december 1982 in opdracht van de legerleiding, aangestuurd door luitenant-kolonel Bouterse door militairen van hun bed gelicht en naar het Fort Zeelandia overgebracht. Daar het hoofdkwartier van de legerleiding en het kantoor van de bevelhebber was.

Geen paniek

Advocaat Hugo Essed, die de nabestaanden van de slachtoffers in het strafproces vertegenwoordigt, zei aan de pers dat de getuigen unaniem hebben verklaard dat er op 8 december op meerdere momenten schoten in het fort zijn gelost. Dit betekent dat de mannen op verschillende momenten zijn doodgeschoten.

“Een tweede conclusie is dat alle getuigen hebben verklaard de heer Bouterse op één of meerdere momenten op 8 december in het fort gezien te hebben. Of de momenten van schoten en de momenten van zijn aanwezigheid samenvielen is niet duidelijk naar voren gekomen”, aldus Essed. Hij voegde eraan toe dat geen van de getuigen heeft verklaard dat er op enig moment paniek was uitgebroken in het fort en dat in die situatie de levensberovingen hebben plaatsgevonden.

Bouterse zou door toenmalig en intussen overleden bataljonscommandant Paul Bhagwandas zijn gerapporteerd dat de vijftien arrestanten tijdens een chaos waren doodgeschoten. Ze zouden een vluchtpoging hebben ondernomen.

Bouterse heeft naar eigen zeggen vanwege zijn afwezigheid het commando overgedragen aan Bhagwandas. Althans dit verklaarde zijn verdediging tijdens verhoren in de loop van de behandeling van deze rechtszaak. “Geen van de getuigen heeft ook maar op enig moment het woord ‘paniek’ gebruikt”, zei Essed.

Herinnering vervaagd

Bouterse kon zich de ruimte waar hij kantoor hield in het fort als bevelhebber niet herinneren waar van de kamer zijn bureau destijds stond. Essed stelt dat de plaatselijke opname zeker verhelderend zal zijn voor de drie rechters om zich een beter beeld te vormen van wat er zich in december 1982 in het fort heeft afgespeeld.

Essed verwacht dat het Hof evenals de krijgsraad, aan het einde van het proces, ook tot bestraffing van de verdachten zal concluderen. Hij verwacht het eindvonnis omstreeks het einde van het eerste kwartaal volgend jaar.

Na de schouw stelde Bouterse dat dit een “belangrijk onderdeel” van het strafproces is. Hij merkte tegen verslaggevers op dat het voornamelijk de getuigen waren die meer aan het woord zijn geweest.

De ex-bevelhebber gaf ook aan dat hij getracht heeft de zaken die zich destijds in het fort hebben afgespeeld weer voor de geest te halen. Maar dat lukte niet altijd even goed, omdat inmiddels veertig jaren zijn verstreken.

| de ware tijd | Door: Redactie