• maandag 20 September 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Geschonken veldhospitaal multi-inzetbaar

Datum: | Bron: de ware tijd | Door: Redactie

Geschonken veldhospitaal multi-inzetbaar

23/07/2021 18:06 - Amanda Palis

Een blik in één van de tenten. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Met het formeel overhandigen van het nieuwe veldhospitaal op het terrein van het Regionaal Ziekenhuis Wanica heeft de Verenigde Staten nu rond de twee miljoen US dollar aan Covid-19-steun gegeven aan Suriname. Karen Williams, ambassadeur van de VS in Suriname, wees onder meer op de veelzijdigheid van de geschonken faciliteit.

Het veldhospitaal kan volgens haar ook na de Covid-19-pandemie goed van pas komen. "Het kan als een kliniek worden gebruikt in het binnenland, als een vaccinatiepost of zelfs voor evacuatiemogelijkheden", somde de diplomaat enkele opties op. "We zijn blij dat Southeren Command de tent zo snel als mogelijk beschikbaar heeft gemaakt, vooral omdat er momenteel een grote vraag is naar extra faciliteiten", aldus Williams.

Het multi-inzetbare veldhospitaal dat 865.000 US dollar kost, heeft een capaciteit van veertig bedden. Het komt compleet met wasbakken, generatoren, elektriciteitsbekabeling en airconditioning. Technici van het ministerie van Defensie, personeel van het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbeheersing en medisch personeel zijn een week getraind in het opzetten en afbreken van de tenten.

De faciliteit valt onder beheer van de ministeries van Volksgezondheid en Defensie. Krishna Mathoera zei dat de donatie zeker wordt gewaardeerd. "Dit veldhospitaal zal zonder meer bijdragen aan de capaciteiten en zal toegang tot de medische zorg vergemakkelijken." Collega Amar Ramadhin zei dat het veldhospitaal voorlopig blijft staan op het terrein van RZW. Komende week zal worden bekeken hoe het anders kan worden ingezet.

Een optie is het veldhospitaal  te splitsen. "Maar misschien moet het op een lokatie dicht bij het Academisch Ziekenhuis komen, maar dat besluiten we nog." Ondanks de dalende trend in Covid-19-besmettingen noemde RZW-directeur Jason van Genderen het veldhospitaal meer dan welkom. "Met het oog op de deltavariant die wereldwijd aan het opduiken is, is het goed om voorbereid te zijn. Voorheen stonden Covid-19-patiënten op stoelen en banken te wachten tot er een bed vrijkwam. Met het mobiele hospitaal zal dat niet meer gebeuren", aldus Van Genderen.

  Tweet 

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

Datum: | Bron: de ware tijd | Door: Redactie