• maandag 29 November 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GEORGE FARMING WINT PRIJS DUURZAME LANDBOUW

| united news | Door: Redactie

George Farming, een mkb-landbouwbedrijf in Saramacca is door de stichting duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname (d’ONS) en partners uitgeroepen tot het duurzaamste mkb-landbouwbedrijf van Suriname. Dit gebeurde in de Royal Ballroom van hotel Torarica.

Felicitaties werden digitaal vanuit Nederland aan de winnaars uitgebracht door de voorzitter van stichting d’ONS, Rob Baan en ter plekke door de ambassadeur van de stichting Joyce Sylvester en de directeur, Hendrik Comvalius.

Directeur-eigenaar George Karan ontving de eerste prijs, een bedrag van 1000 euro. Hij is een voltijds landbouwer en bezit ongeveer 10 hectare die geheel beplant wordt. Daarnaast huurt de teler grond om zijn productiecapaciteit te verhogen en continuïteit te garanderen aan zijn klanten. Karan is langer dan 30 jaar actief in de landbouwsector. Enkele jaren geleden heeft hij de training van “plantendokter” succesvol afgerond en is sindsdien overgestapt naar duurzame landbouw. “Door de klimaatverandering moet je steeds innovatief zijn. Als ik de prijs win ga ik het geld in een irrigatiesysteem investeren”, vertelde de winnaar voordat de uitslag werd bekendgemaakt.

Verrassend vond de jury dat de teler werkt met innovatieve technologie voor het beheren van zijn wisselbouw systeem. George Farming heeft door de jaren heen geïnvesteerd in een machinepark die hij regelmatig inzet voor grondbewerking en wisselteelt. Karan maakt voornamelijk gebruik van biologische middelen. De twee andere winnaars waren Dennis Parmo uit district Commewijne (2e plaats) en de heer Matau uit district Wanica. Parmo en Bramanand Matau ontvingen respectievelijk € 500,- en € 250,-. Matau bestrijdt schimmels en bacteriën met een eigen treksel van basilicum en Afrikaantjes.

Tijdens de prijsuitreiking hebben de winnaars hun passie voor de landbouw gedeeld met het publiek. Ze gaven aan dat hun activiteiten vanaf de coronapandemie zijn intrede in Suriname deed daar niet onder hebben geleden.

Integendeel gingen was er meer afzet en dus meer inkomsten. De vraag naar veilig geteeld fruit en groenten neemt toe.

Het belang van de sector werd extra benadrukt door de winnaars. Parmo: “De aandacht is steeds gevestigd op goud en aardolie, terwijl de agrarische industrie even belangrijk is en misschien belangrijker zelfs. Wereldwijd heerst er een voedselschaarste en deze is niet zo makkelijk op te lossen.”

Stichting d’ONS beoogt behoud van de natuur en gezonde leefomgeving in Suriname voor toekomstige generaties. Door educatie en bewustwording wil zij een duurzame ontwikkeling van de agrarische bedrijven in Suriname bewerkstelligen en stimuleren.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie