• donderdag 01 December 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Geldboete van ten hoogste SRD 25.000 voor rijden zonder rijbewijs, niet gekeurd en verzekerd motorrijtuig

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO — Het Openbaar Ministerie heeft woensdag laten weten dat boetes “fors worden verhoogd” om overtreders te ontmoedigen en om de verkeersveiligheid te garanderen. De gewijzigde Rijwet 1971, die op 26 maart dit jaar in werking is getreden, biedt de mogelijkheid daartoe.

Het OM zegt dat het door de wijziging van de Rijwet 1971 een bestuurder van een motorrijtuig een geldboete van ten hoogste SRD 25.000 kan opleggen, wanneer die aan het verkeer deelneemt zonder een (geldig) rijbewijs of rijdt in een niet verzekerd en niet herkeurd motorrijtuig. De nieuwe boetes gelden vanaf 1 oktober (zaterdag).

Misdrijf

In juni had het Korps Politie

Suriname (KPS) al laten weten dat rijden zonder rijbewijs een misdrijf is.

Toch maakt zijn voorlichtingsafdeling haast wekelijks melding van aanrijdingen, waarbij bestuurders geen rijbewijs hebben. Het jongste geval deed zich zondag in de vroege ochtend voor op de kruising van de Nieuwweergevonden- en Hiraweg. De 31-jarige autobestuurder, die niet in het bezit is van een rijbewijs, verzuimde voorrang te verleden en reed de 22-jarige bromfietser Jimmy B. aan. Het slachtoffer was niet aanspreekbaar. Jagdeo werd na zijn voorgeleiding in verzekering gesteld.

De 58-jarige autobestuurder E.H. spande de kroon de afgelopen periode. Zijn rijbewijs bleek al negentien jaar te zijn vervallen. Volgens het KPS werd hij op grond van de gewijzigde Rijwet 1971 terstond aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd hij heengezonden. E.H. veroorzaakte op 15 september, de dag waarom de Verkeersveiligheidsmaand werd afgesloten, een aanrijding aan de Martin Luther Kingweg. De man reed een bromfietser aan, nadat hij had verzuimd voorrang te verlenen. Het slachtoffer liep schaafwonden op.

Bij verschillende gelegenheden is de afgelopen periode door menigeen bezorgdheid uitgesproken over de verkeerscriminaliteit. Op 15 augustus bij de lancering van de Verkeersveiligheidsmaand (thema ‘Gedenk verkeersslachtoffers, creëer mogelijkheden voor leven’) zei president Chandrikapersad Santokhi onder meer dat de normen bij het binnenhalen van auto’s zullen worden herzien en dat keuringsinstituten en rijscholen onder de loep zullen worden genomen.

 

| de ware tijd | Door: Redactie