• donderdag 09 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Geen salaris voor ambtenaren Boven-Suriname

| de ware tijd | Door: Redactie

door Samuel Wens

BOVEN-SURINAME — “De honderden ambtenaren in het bestuursressort Boven-Suriname in district Sipaliwini zullen vanaf 1 januari 2023 geen salaris meer ontvangen”, onthult Ndepe Dinge, districtscommissaris (dc) van het gebied, tegenover de Ware Tijd. Volgens hem heeft een groot deel van hen zich nog niet gemeld voor de verplichte landsdienarenregistratie.

Dit project is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en ving aan in oktober. De registratie kan tot en met eind december. Op deze manier wil het departement het ambtenarenbestand inzichtelijker maken. Dinge meent dat het aantal ambtenaren in het bestuursressort Boven-Suriname onbekend is. Hij is voorstander van

de registratie omdat hij dan zal weten hoeveel ambtenaren er zijn en ook op welke ministeries ze werkzaam zijn. In het gebied zijn er werknemers van tien ministeries actief.

“De meeste ambtenaren klagen geen geld te hebben voor de trip naar Paramaribo.”

De dc houdt de krant voor dat alle ambtenaren via de bestuurskantoren zijn opgeroepen zich te gaan registreren in Paramaribo. Echter, de mensen hebben dat nagelaten. Over de reden tast de burgervader in het duister. Hij betreurt het dat de ambtenaren niet in het achterland zijn geweest om hun collega’s te registreren. “De vervoerskosten per persoon om zich in de stad te laten inschrijven zijn SRD 1.000. De meeste ambtenaren klagen geen geld te hebben voor de trip naar Paramaribo”, aldus Dinge.

Tegemoetkomen

Oviala Josafat en Renfrey Eduards, respectievelijk districtssecretaris op bestuurskantoor Atjoni en stationchef op het vliegveld van Botopasi voor het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), vormen daarop een uitzondering. Het duo heeft zich geregistreerd in de stad, maar weet dat vele collega’s dat niet hebben gedaan.

Josafat pleit ervoor dat Biza naar de ambtenaren toekomt voor de registratie. “Het is bijna eind van het jaar en de mensen willen een goede kerst en gezellige jaarafsluiting hebben, dus bespaar ze die SRD 1.000”, klinkt zijn oproep aan het departement.

De krant heeft nog met vier anderen ambtenaren van de ministeries van Sociale Zaken en Volkshuisvesting en TCT op Atjoni gesproken, die zeggen dat zij noch hun collega’s zich hebben gemeld in de stad. Daartoe behoren de ruim vijftig ambtenaren in dienst van TCT die belast zijn met de vliegvelden van het gebied. “Ons werd eerst meegedeeld dat de dienst zou zorgen voor onze registratie. Achteraf hebben we gehoord dat wij moeten afreizen naar de stad of onze identiteitskaarten moeten opsturen. Over de vervoerskosten is niet gesproken”, reageert een stationchef op basis van anonimiteit.

| de ware tijd | Door: Redactie