
Geen offshore olie vóór 2027
| de ware tijd | Door: Redactie
door Ivan Cairo
PARAMARIBO — De oliemaatschappijen die in blok 58 voor de Surinaamse kust aardolie hebben gevonden, hebben een veld dat nog minstens 150 miljoen vaten olie bevat nodig om het definitieve besluit te nemen om de aanwezige voorraden in productie te brengen. TotalEnergies en Apache Corporation hebben nu al circa 350 miljoen barrels aangetoond in een reservoir.
Momenteel is het proces gaande om in een ander reservoir nog minstens 150 miljoen vaten vast te stellen, zodat het proces om deze in productie te brengen kan worden ingezet. Zoals de kaarten nu liggen zal de eerste olie niet vóór 2027 naar
boven worden gepompt, hield Staatsolie-directeur Annand Jagesar journalisten donderdag voor tijdens een presentatie over de booractiviteiten in blok 58.“Onze huidige discoveries zijn niet te vergelijken met Liza, maar Suriname is wel gezegend met afzettingen van wereldklasse”
FID
Staatsolie is ervan overtuigd, voegde hij eraan toe, dat de offshore olie zal worden geëxploiteerd. Geen enkele oliemaatschappij zal 1,3 miljard US dollar in exploraties steken, zoals Apache en TotalEnergies hebben gedaan, om weg te lopen zonder tot productie over te gaan. Zodra de minimale hoeveelheid aardolie is vastgesteld zullen de maatschappijen het finaal investeringsbesluit (FID) nemen. “Staatsolie is overtuigd van een ontwikkeling. Na de FID komt er verlichting voor Suriname”, aldus de directeur.
Zowel Jagesar als Patrick Brunings, manager Exploraties, legt uit dat vanwege de grilligheid van de zeebodem waarin olie is aangetroffen het wat langer zal duren om de verzamelde data te interpreteren om verregaande investeringsbesluiten te kunnen nemen.
Guyana
Naarmate de tijd vordert ontstaat ook meer kennis over het gebied. “Bij complexe geologie is de interpretatieleercurve langer”, aldus Brunings. In vergelijking met Guyana, waar de olieproductie al in volle gang is, is voor de Surinaamse kust meer klei aangetroffen op bepaalde plekken, wat de interpretatie enigszins bemoeilijkte.
In blok 58 zijn intussen acht exploratieputten geboord en vijf grote ontdekkingen gedaan. Daarnaast zijn vijf beoordelingsputten geboord, waarbij in slechts één een groot reservoir is aangetoond. Verder is uitgelegd dat de productie in Guyana versneld kon plaatsvinden omdat al bij de eerste boring bij de Liza-put een reservoir van meer dan achthonderd miljoen vaten olie werd aangetroffen.
Ook de appraisal, het proces om de waarde vast te stellen, die daarna volgde was raak, waardoor ExxonMobil het FID direct kon nemen en er binnen vijf jaar, na de eerste ontdekking, olie naar boven kon worden gehaald. Vanwege het succes in Guyana werd wereldwijd ook een snelle ontwikkeling in Suriname verwacht. “Onze huidige discoveries zijn niet te vergelijken met Liza, maar Suriname is wel gezegend met afzettingen van wereldklasse”, zegt Brunings.
Geen fast track
“Eerste ontwikkeling wordt geen fast track, maar een normale efficiënte ontwikkeling”, voegde directeur Jagesar eraan toe. Het proces in Suriname zal iets langzamer gaan, omdat het ook een beetje langer zal duren om de productiefaciliteit, een zogenoemde FPSO, te laten bouwen.
Momenteel is er een grote vraag naar FPSO’s en hebben het handjevol bedrijven die deze bouwen hun handen vol met bestellingen. Toen voor Guyana het FID werd genomen was er niet zo een grote vraag. Daarnaast zal eerst moeten worden afgewacht hoeveel barrels uiteindelijk worden vastgesteld, omdat aan de hand daarvan de productiecapaciteit van de te bestellen FPSO zal worden bepaald.
Beide Staatsolie-functionarissen wezen erop dat het vinden van olie niet makkelijk is. De gemiddelde trefkans in de offshore is 24 procent wereldwijd. Een exploratie trackrecord van boven 60 procent in blok 58, mag daarom, aldus Jagesar, als “bijzonder goed” worden aangemerkt.
| de ware tijd | Door: Redactie