• donderdag 30 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Gajadien wil besluit over druk valutamarkt door brandstofsector

| starnieuws | Door: Redactie

VHP fractieleider Asis Gajadien vindt dat er eindelijk een besluit genomen moet worden om de druk op de valutamarkt voor brandstofaankopen te verminderen. Dit dient te gebeuren naast het afschaffen van subsidies. Er wordt door de brandstofsector een virtuele druk gecreëerd waardoor deze invloed heeft op de uiteindelijke koers, die nu formeel rond de SRD 32,7 is voor de US-dollar.

Staatsolie produceert bijkans 175% meer diesel dan het gebruik in Suriname, zegt Gajadien in gesprek met Starnieuws. "Maar aan de andere zijde wordt het grootste deel van deze diesel naar de klant gebracht via importen naar Suriname. Dus voor de importen gaat men naar de valutamarkt. Anderzijds wordt wel deviezen verdiend, maar elke additionele transactie creëert een valutadruk. Verder wordt de samenleving ook geconfronteerd met de additionele vrachtprijzen, die zorgen voor de kostprijsverhoging."

Gajadien heeft ook moeite met de prijsbepaling door de grootste olieleverancier in Suriname en heeft vaker aangedrongen bij de regering dat er onderzoek plaatsvindt in de boeken door de Belastingdienst. Controle moet geen probleem zijn, meent de politicus. Een leverancier koopt in zonder zich zorgen te maken over de prijs,  want het product wordt toch verkocht".

Verder zou GOw2 volgens Gajadien wel voor een grotere marktaandeel moeten gaan in Suriname. “Mijn zienswijze is dat 50% een beter uitgangspunt is dan het huidige marktaandeel van rond de 25%”, stelt de VHP-topper. Hij heeft de virtuele druk die de brandstofsector veroorzaakt op de valutamarkt ook aangekaart in De Nationale Assemblee. De regering zal donderdag ingaan op de afbouw van de subsidies, de opvang van sociaal zwakkeren en het creëren van een stabiele koers. De Nationale Assemblee wil uitgebreid ingaan op de vele lasten verzwarende maatregelen.

| starnieuws | Door: Redactie