• donderdag 27 January 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Frankrijk bereid te praten over autonomie voor Guadeloupe

| starnieuws | Door: Redactie

Een luchtfoto van een barricade van verbrande auto's en puin op een rotonde die het verkeer op de snelweg N1 blokkeert na gewelddadige demonstraties die uitbraken over de Covid-19-protocollen, in Petit-Bourg, Guadeloupe. (Foto: Reuters)

Frankrijk is bereid om te praten over autonomie voor het Frans-Caribische grondgebied van Guadeloupe als het in het belang is van de mensen die daar wonen, zei minister Sebastien Lecornu. Guadeloupe en het nabijgelegen Franse eiland Martinique hebben meerdere dagen te maken gehad met protesten tegen Covid-19-maatregelen die zijn omgeslagen in geweld.

Lecornu, de minister voor de overzeese gebiedsdelen van Frankrijk, zei in een YouTube-video die vrijdag laat werd uitgebracht dat bepaalde gekozen functionarissen in Guadeloupe de kwestie van autonomie aan de orde hadden gesteld, waardoor de status als overzeese regio veranderde. "De regering is bereid hierover te praten. Er zijn geen slechte debatten, zolang die debatten dienen om de echte alledaagse problemen van de mensen in Guadeloupe op te lossen", zei hij.

Dat was één van een reeks initiatieven waarvan hij zei dat de regering in Parijs in Guadeloupe zou nemen, waaronder verbetering van de gezondheidszorg, infrastructuurprojecten en een plan om banen voor jongeren te creëren.

De Franse regering heeft deze week aangekondigd dat ze de eis dat werknemers in de publieke sector in Guadeloupe en Martinique een Covid-19-vaccinatie krijgen, zou uitstellen. De verplichting had tot protesten geleid en langdurige grieven over de levensstandaard en de relatie met Parijs, aangewakkerd.

In Guadeloupe heerst een historisch wantrouwen ten aanzien van de aanpak van gezondheidscrises door de Franse regering, nadat in de jaren zeventig veel mensen werden blootgesteld aan giftige pesticiden die op bananenplantages werden gebruikt.

| starnieuws | Door: Redactie