• dinsdag 15 June 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

FORSE VERHOGING TARIEVEN SWM VOOR GROOTVERBRUIKERS

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie

“We betalen 4 SRD voor een flesje water in de winkel. En voor 1000 liter water geproduceerd door SWM betalen we, als we kijken naar de erfkranen en de huisaansluitingen, 2,71 SRD voor 1000 liter water.

Dat is de huidige situatie”, zegt David Abiamofo, minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) over de huidige tarieven voor leidingwater. De tarieven worden daarom aangepast. Grootverbruikers zullen per 1 juli de nieuwe tarieven moeten betalen, terwijl overige categorieën in september aan de beurt zijn. Grootverbruikers zijn allen die meer dan 16 kubieke meter per maand trekken uit het net. 

De nieuwe tarieven die ingaan per juli zijn:

Kleine verbruikers zullen vrijwel niets merken van een tariefsaanpassing.

De situatie waarin de NV Surinaamse Waterleiding Maatschappij (NV SWM) momenteel verkeert is zeer kritisch en wordt steeds nijpender. De SWM-tarieven zijn in de afgelopen 5 tot 6 jaren niet aangepast. Om de productie van veilig en schoon drinkwater te blijven garanderen is een tariefsverhoging volgens de regering dringend noodzakelijk en onvermijdelijk. Het kost de SWM SRD 18,47 om 1 kubieke meter wat te produceren. “Het bedrijf heeft diverse scenario’s uitgewerkt voor het aanpassen van de tarieven. Die scenario’s zijn uiteindelijk gepresenteerd aan het ministerie, aan de regering en andere sociale partners. Uiteindelijk heeft de regering goedkeuring gegeven aan een aanpassing van de tarieven en wel per 1 juli 2021. Maar dan voor de categorieën “grootverbruikers””, zegt minister Abiamofo.

UNITEDNEWS

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie