• maandag 20 September 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

FORSE AANPASSING TARIEVEN HERKEURING MOTORRIJTUIGEN MET 300 PROCENT

Datum: | Bron: united news | Door: Redactie

Vandaag staat op de agendea van De Nationale Assemblee de behandeling van het wijzigen van het rijbesluit. Daarin worden artikelen aangepast die te maken hebben met het verhogen van de tarieven voor het keuren en herkeuren van motorijvoertuigen. De raad van ministers heeft bij staatsbesluit goedgekeurd dat de tarieven met minimaal 300 procent omhoog gaan.

De belangrijkste reden voor deze tariefsaanpassing is volgens de regering het verhogen van de verkeersveiligheid. Dit staat in een staatsbesluit die recent is goedgekeurd door de raad van ministers, op verzoek van minister Kenneth Amoksi van het ministerie van Justitie en Politie. Een andere reden is dat er een hoger percentage van het keuringsbedrag zal worden afgestaan aan de Stichting Herkeuringen Motorrij-en voertuigen Suriname SHMS. De afdracht is nu 10 procent en wordt verhoogd naar 35 procent. Er is een verhoogde bedrijfsvoering bij het bureau van deze stichting en is de bemensing aangepast van drie naar tien personen.

De nieuwe tarieven hebben ook te maken met de intussen aangepaste unificatiekoers. Voor bromfietsers zal nadat het parlement heeft ingestemd met de verhoging, een nieuw herkeuringstarief gelden van SRD 140, 30. Voor normale personenwagens en andere voertugen met of zonder lading tot een gewicht van 3.500 kilogram zal voor de herkeuring SRD 397,52 betaald moeten worden.

In de andere categorieen lopen de bedragen op tot SRD 1500.

Het bedrag dat betaald wordt bij de allereerste keer dat het motorrijtuig wordt gekeurd zal afhankelijk van de categorie, tussen de SRD 20 tot SRD 120 minder bedragen dan bij de herkeuring die jaarlijks moet plaatsvinden.

Voor wat betreft de verkeersveiligheid die in verband staat met de tariefsaanpassing, is volgens de regering een integrale aanpak nodig. Van de burgers wordt verwacht dat zij bewust deelnemen aan het verkeer, zich verantwoordelijk gedragen en veel meer rekening houden met medeweggebruikers. Verwijzend naar het strategisch plan voor verkeersveiligheid, is het de bedoeling dat het aantal verkeersdoden voor dit jaar met 30 procent omlaag gaat, ten opzichte van 2016. In dat jaar waren er 74 verkeersdoden.

UNITEDNEWS

Datum: | Bron: united news | Door: Redactie