• donderdag 09 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

FOLS-oproep: “Leerkrachten, blijf woensdag 30 november thuis”

| dagblad suriname | Door: Redactie

Protest tegen de uit de hand gelopen wisselkoers en de gevolgen daarvan

Het presidium van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname, FOLS, heeft tijdens haar vergadering van 23 november 2022 het besluit genomen dat haar lidbonden, te weten de Katholieke Onderwijzers Bond, de Christelijk Onderwijzersbond Broederschap, de Surinaamse Openbare Onderwijzers Bond, de Islamitische onderwijzers Bond en Bond van leraren bij het Technisch Onderwijs, hun leden oproepen om op woensdag 30 november massaal thuis te blijven. 

Het betreft een ééndaagse actiemodel als protest en signaal naar de regering met betrekking tot de op hol geslagen wisselkoersen van de Amerikaanse dollar en

de Euro en de gevolgen daarvan op de prijzen van goederen, tarieven en diensten. Thans is de inflatie en de onberekenbare wisselkoers het meest pijnlijke voor onder andere de werkende klasse, gepensioneerden, mensen met een beperking en zwakke huishoudens. De ‘vooralsnog’ uitzichtloze situatie heeft ook een doorwerking naar alle aspecten van het gezinsleven en grote delen van de samenleving.

Om de koers in Suriname te stabiliseren heeft president Chan Santokhi op vrijdag 14 oktober 2022 het Platform Koersstabilisatie opgericht. Het platform zal voorstellen bespreken en oplossingen aandragen. Vervolgens zullen deze oplossingen binnen drie maanden aan president Santokhi worden voorgelegd. Per dinsdag 29 november is het Platform al langer dan een maand bezig terwijl de achteruitgang van de koopkracht met de dag groter wordt. Het heeft er veel van dat de sociaaleconomische situatie is vastgelopen en de regering geen oplossing heeft om verlichting te brengen voor de totale samenleving.

De leden van de onderwijsvakorganisaties die bij de FOLS zijn aangesloten worden ertoe gedreven om steeds meer naar overlevingsmogelijkheden te zoeken en kampen met overlevingsstress, waardoor – zonder dat zij het zelf beseffen– hun taak tot het verzorgen van onderwijs naar de achteren wordt gedrukt. Hier bovenop het aantal ziektemeldingen en de verwijzingen voor het behandelen van psychische klachten. 

Een belangrijk punt van frustratie is, dat in veel winkelzaken goederen in Amerikaanse dollars zijn geprijsd en de klant de tegenwaarde in SRD moet betalen waarbij er een wisselkoers wordt gehanteerd van tussen de SRD 31 en SRD 34 voor de Amerikaanse dollar. Hoelang gaat een burger dit nog kunnen volhouden?

Het presidium heeft vanuit haar verantwoordelijkheid vooralsnog voor dit actiemodel van “één dag thuisblijven” gekozen –dus niet voor een massabijeenkomst– vanwege het feit dat er in de pers berichten zijn verschenen waarbij de afdeling Epidemiologie Van het Bureau Openbare Gezondheidszorg heeft aangegeven dat het aantal Covid-19 gevallen alsook het aantal ziekenhuisopnames een stijgende lijn aan het vertonen is. Een massabijeenkomst kan ervoor zorgen dat het longvirus meer kans heeft om zich te verspreiden. En dat laatste heeft het onderwijs in Suriname op dit moment niet nodig.

Dit is de overweging van de FOLS geweest om voorlopig te kiezen voor het ééndaagse actiemodel te kiezen: “Leerkrachten, blijf op woensdag 30 november 2022 thuis” uit protest tegen de uit de hand gelopen wisselkoers en de gevolgen daarvan op prijzen, goederen, tarieven en diensten.

Namens het Presidium van de FOLS,

Marcellino Nerkust,

FOLS President 

| dagblad suriname | Door: Redactie