• woensdag 29 June 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Finaal investeringsbesluit over offshore-reserves stap dichterbij

| de ware tijd | Door: Redactie

door Ivan Cairo | PARAMARIBO — Wanneer door TotalEnergies en APA Corporation definitief wordt besloten de olievoorraden in Blok 58 voor de Surinaamse kust in ontwikkeling te brengen, wordt mogelijk een grotere productie-unit ingezet dan aanvankelijk de bedoeling was. “Samen met de al eerder in het Sapakara-reservoir bevestigde hoeveelheid brengt dit de FID (Final Investment Decision, … red.) dichterbij. Wat ik heb begrepen van Staatsolie en de contractors is dat het een kwestie van tijd is en dat er zelf een mogelijkheid is voor een grotere productie dan eerder gepland. Deze upside kan komen uit de Dikkop-1-bron die men nu aan het boren is en uit te boren verkenningsbronnen in het eerste reservoir van Krabdagu-1″, stelt president Chandrikapersad Santokhi op vragen van de Ware Tijd.

Dinsdag maakten APA Corporation, het vroegere Apache, en TotalEnergies bekend dat in twee reservoirs van de Krabdagu-put meer dan 180 miljoen barrels aardolie zijn vastgesteld. Door Staatsolie is de regering intussen geïnformeerd over deze gunstige ontwikkeling. Aan haar is voorgehouden dat nog dit jaar “een bindende beslissing wordt genomen over de eerste ontwikkeling in de off-shore”.

“ Dat het komt is voor Staatsolie zeker, alleen voor de grootte moeten wij nog wachten op de genoemde putten”

Desgevraagd zegt Staatsolie-directeur Annand Jagesar dat in het Sapakara-reservoir ook een stromingstest is gedaan en daar ook oliereserves zijn vastgesteld. De stromingstesten geven een hoge mate van zekerheid, zegt hij, ten aanzien van het nemen van een finaal investeringsbesluit. “Dus nu is dat dan ook binnen voor de onderste twee reservoirs van de Krabdagu-put.” Jagesar stelt verder dat dit jaar nog belangrijke besluiten komen, maar het moment van FID wordt niet door Staatsolie bepaald. “Het zal afhangen van een aantal belangrijke putten die men nu boort of op korte termijn zal boren. Dat het komt is voor Staatsolie zeker, alleen voor de grootte moeten wij nog wachten op de genoemde putten”, aldus de Staatsolie-topman

Al geruime tijd circuleert informatie als zouden de buitenlandse maatschappijen een Maleisisch bedrijf hebben aangetrokken om een FPSO voor de olieproductie voor de Surinaamse kust te bouwen. “Wat wij formeel weten is dat zij met deze bedrijven praten maar nog geen opdracht hebben gegeven. Er is namelijk nog geen besluit genomen over de grootte van de productie en de kenmerken van de olie die verwerkt zal moeten worden op zo een productieplatform. Dit is belangrijke input voor het bepalen van de basis van het ontwerp. Zonder het ontwerp kan je nog niet bouwen”, reageert Jagesar daarop.

Local content

De regering is ingenomen met het “goede nieuws” en zegt in een persbericht uit te kijken naar de FID. President Santokhi heeft recent bij zijn oriëntatie op een boorplatform van Apache de goede samenwerking en het wederzijdse vertrouwen benadrukt. “Kort na zijn bezoek komt dit goede nieuws dat zeer welkom is. Belangrijk is dat er is aangetoond dat er aantrekkelijke mogelijkheden zijn wat betreft deze en andere voorraden in dit gebied. Hierdoor is ook de deur verder open voor het bespreken van andere commerciële mogelijkheden”, aldus een passage uit het persbericht.

Het is goed te weten, meent de regering, dat de zogenaamde “local content” zich goed aan het voorbereiden is. Dit is nog meer gebleken na het bezoek van het staatshoofd aan de Kuldipsingh-haven. Maar ook de samenwerking tussen onder meer DP-world, Integra Marina en anderen zal leiden tot het heien van de eerste paal voor de eerste Surinaamse shore-base. Dat Suriname zich voorbereidt, mag ook blijken uit het feit dat inmiddels nog vier bedrijven de criteria voor het aanleggen van een shore-base hebben gehaald.

De president wijst erop dat meer vertrouwen steeds zal leiden tot grotere investeringen die nu al zichtbaar zijn. Het mag volgens hem duidelijk zijn dat de regering de ambitie heeft om naast olie, hogere prioriteit te geven aan de productie van gas. Dit onder meer vanwegediewelke van eminent belang is voor het waarborgen van de wereldwijde voedselzekerheid.

| de ware tijd | Door: Redactie