• zondag 14 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Fearless 5 wordt spektakelstuk’

| de ware tijd | Door: Redactie

Debutant Chivaro Aniepa wil naam maken in thaibokswereld

door Marinio Balsemhof

PARAMARIBO — De vooruitzichten van het internationale thaiboksgala ‘Fearless 5’ op 6 augustus in de Anthony Nesty Sporthal zijn hooggespannen. “Gezien het deelnemersveld mogen wij spectaculaire partijen verwachten”, voorspelt Saraya Truideman van de organisatie. Omdat het na lange tijd – zeker twee jaar – is dat er zo een groot event wordt gehouden, wordt gerekend op grote publieke belangstelling.

In de line-up zijn vechters uit Suriname, Nederland, Spanje, Brazilië en Aruba opgenomen. Het hoofdgevecht gaat tussen Clyde Brunswijk en de Braziliaan Caio Da Silva. Volgens Truideman bereiden beide thaiboksers zich intensief voor op hun partij, omdat zij het publiek een gevecht op niveau willen voorschotelen.

Debuut

Team Yvel heeft de meeste topvechters van Suriname kunnen strikken voor het evenement. Deze groep zal proberen haar stempel te drukken met het oog op de toekomst. Chivaro Aniepa van Team Yvel maakt op 6 augustus zijn debuut. “Hij komt uit de taekwondo wereld, maar heeft daar geen tegenstanders meer”, vertelt Truideman.

De enthousiaste Aniepa, die ‘The Black Panther’ als ringnaam heeft, staat liever vandaag dan morgen in de ring. “Dit is het moment waarop ik allang heb gewacht. Ik wil mezelf bewijzen in martial arts en kickboksen. Mijn doel is om te thaiboksen in het buitenland op grote Glory Event Kickboxing-evenementen, de titel ‘King of the Ring’ te kunnen dragen en Suriname hoog op de kaart te zetten net als de Surinaamse toppers Tyrone Spong  en Donovan Wissen, die nu titelhouder is bij Glory Kickboxing.”

Zwarte band

Aniepa, 23 jaar en zwarte band taekwondo, weet niet veel over zijn tegenstander behalve dat die een bokser is en al enkele partijen heeft gevochten. Echter, dat schrikt hem niet af. Hij wijst erop dat de beste manier om naam te maken is om tegen betere tegenstaders te vechten. Overigens, het thaiboksen is niet nieuw voor Aniepa. Hij beoefende die sport al een paar jaren, maar stopte ermee om zich volledig op taekwondo te concentreren. “Ik wilde mijn zwarte band behalen.” De vechter zit zeven jaar bij de taekwondoschool van Arthy Lie en heeft naam kunnen maken in Suriname en het Caribish Gebied. Maar nadat hij in februari de zwarte band behaalde, pakte hij het thaiboksen serieus op.

Na vier maanden “strak trainen” volgt op 6 augustus dan eindelijk zijn vuurdoop. De overstap was meer om zichzelf iets te bewijzen. Hij wil ook in deze wereld naam maken en in de toekomst misschien ook in de UFC. Aniepa denkt redelijk kans te maken daarin. “Ik kan heel goed trappen vanwege mijn taekwondo achtergrond.” Zijn idolen, Tyrone Spong en Francis Ngannou, zijn grote inspiratiebronnen voor hem. Hij vindt Spong een heel technische vechter met mooie combinaties. Ngannou is meer een power house die heel hard kan slaan. “Eén goede slag en je slaapt.” 

Andere vechters die in de ring zullen staan zijn Mitchell Wielsen, Domelzo Schet, Clayton Raven, Carl Langhorn, Ryan Kadosoe, Terence Kemper, Thomas Gomes, Deshani Pansa, Dwelbert Manuel en Vinicius da Silva. De buitenlandse vechters komen volgende week aan in Suriname. De weging en persconferentie zijn op 5 augustus.

| de ware tijd | Door: Redactie