EXXON | GEEN FINANCIËLE STEUN VOOR GRENSCONTROVERSE
| united news | Door: Redactie
Foto: Darren Woods, Chief Executive Officer van ExxonMobil. | Bron: OilNow.gy
ExxonMobil blijft zich richten op het ontwikkelen van de enorme koolwaterstofvoorraden voor de kust van Guyana, in overeenstemming met de doelstelling van de regering om deze projecten tijdig te laten vorderen.
De Amerikaanse multinational zegt dat het geen rol speelt bij het verlenen van financiële steun in de aanhoudende grenscontroverse met Venezuela. Op een scherpe vraag van Bloomberg hierover zei Darren Woods, Chief Executive Officer (CEO): “Nee, dat doen we niet. We beperken onze rol tot het gebied van onze expertise, namelijk hen helpen om hun hulpbronnen op verantwoorde wijze te ontwikkelen.”
Caracas beschuldigde zowel ExxonMobil als
“Ik weet niet zeker of de pers de ware intensiteit van de situatie daar goed heeft weergegeven, maar we houden het in de gaten,” zei Woods tegen Bloomberg tijdens de COP28 klimaattop in Dubai. “We kunnen doen wat we kunnen, namelijk ervoor zorgen dat we de regering van
Venezuela had Exxon bedreigd vanwege haar deelname aan de biedronde in Guyana; de bekendmaking van de resultaten was de start van deze laatste golf van agressie. President van ExxonMobil Guyana, Alistair Routledge, zei dat het bedrijf van plan is om op het ontwikkelingspad te blijven, onaangedaan door Venezuela.
“…we hebben ons niet laten afschrikken door Venezuela…daarom werken we nog steeds in Guyana. Daarom zijn we van plan om dat nog tientallen jaren te blijven doen,” vertelde Routledge op 17 oktober aan verslaggevers. Tijdens een persconferentie op 7 december bevestigde Bharrat Jagdeo, vice-president van Guyana, opnieuw dat Exxon zich in het Zuid-Amerikaanse land richt op olie- en gasexploratie en -ontwikkeling.
“Ze hebben duidelijk gemaakt dat dit een kwestie tussen staten is en dat ze hier zijn om hun zaken te regelen,” zei Jagdeo. “Het is ons land, het is niet het land van Exxon. Het is ons land en we moeten al zijn bezittingen verdedigen, elk stukje van het grondgebied, land en zee, al onze bezittingen en bovenal onze mensen. Dat is onze verantwoordelijkheid, niet die van Exxon of iemand anders.”
De recente pogingen van Venezuela om twee derde van het grondgebied van Guyana op te eisen, culminerend in een referendum om de regio Essequibo te annexeren, hebben de spanningen doen escaleren. Ondanks de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof tegen het in gevaar brengen van Guyana’s controle over Essequibo, ging Venezuela door met het referendum, waardoor Guyana zich voorbereidde op mogelijke uitkomsten.
Belangrijke strategische partners, waaronder de Verenigde Staten, Brazilië, Groot-Brittannië en CARICOM, hebben zich achter Guyana geschaard. De provocaties van Venezuela breidden zich uit tot bedreigingen tegen deelnemende oliemaatschappijen en individuen die Guyana steunen, overgebracht via communiqués van president Maduro en de minister van Defensie van Venezuela, Vladímir Padrino López, in de afgelopen twee maanden.
UNITEDNEWS|REGIO
| united news | Door: Redactie